Sa sloganom “Learn how to learn” u mislima, sedam učenika i dvije nastavnice OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška uputili su se 19. rujna 2021. godine u Grčku.

Mobilnost je dio Erasmus+ projekta u kojem škola sudjeluje zajedno sa školom iz Wroclawa u Poljskoj i školom iz Atene u Grčkoj. Tim osmaša u sastavu Tina Narančić, Iva Medunić, Lucija Prpić, Hana Karaturović, Jura Matijašević, Vito De Villa i Borna Stipić u pratnji učiteljice povijesti Ane Tuličić i učiteljice engleskog jezika Mirele Tomić, kao koordinatorice projekta, krenuli su u ovu dugo iščekivanu avanturu iz zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu. Uzbuđeni i pod dojmom prvog leta sletjeli su u Atenu, prekrasnu prijestolnicu antičkog svijeta.

Sljedeći dan započeo je dobrodošlicom u 1.osnovnoj školi Nea Smyrni. Nea Smyrni je četvrt Atene koja ima važnu povijesnu ulogu u doseljavanja Grka iz Izmira u Turskoj. Učenici su imali uvodnu turneju po školi te prve stidljive kontakte sa svojim domaćinima i gostujućim učenicima iz Poljske. Nakon toga su podijeljeni u grupe gdje su počeli raditi na svojim projektima iz engleskog jezika, fizike i geografije koristeći IKT alate, a što i jest bit projekta koji provodimo. Ono što je bilo presudno za uspješnost ovakve suradnje je korištenje engleskoj jezika u praksi, a naši učenici su pokazali iznimne jezične vještine i kompetencije. Radionice su se nastavile svakodnevno u prijepodnevnim satima, a zadnji dan su učenici prezentirali svoje radove. Tijekom gostovanja domaćini su nas proveli kroz Nea Smyrni četvrt gdje smo posjetili digitalni muzej i Estia Neas Smyrnis fondaciju, posvećenu očuvanju nasljeđa ove četvrti.

Domaćini su organizirali i cjelodnevni izlet preko fascinantnog Korintskog kanala do pitoresknog lučkog grada Naphlia, koji je nekad bio prijestolnica Grčke. Tamo smo posjetili kazalište u Epidauru, najveće grčko kazalište koje je moglo primiti 12 000 gledatelja. Kazalište je potpuno očuvano i jednostavno oduzima dah…bilo da samo uživate u pogledu odozdo ili da se penjete do vrha tribina.

Ono što je bilo očito, svakom radionicom, svakim odmorom, svakom šetnjom ili izletom izrastala su nova prijateljstva, kako među učenicima, tako i među nama nastavnicima. Predzadnju večer je u dvorištu škole bila organizirana oproštajna zabava. Taj događaj je bio jedan veliki odraz onog kakvi Grci jesu kao narod…topli, druželjubivi i nadasve gostoljubivi. Uživali smo u predstavi koja je predstavila Grčku, u tradicionalnim plesovima i tradicionalnoj hrani, koju su pripremili roditelji. Na rastanku smo gledali suze i tužna lica, ali Instagram i Facebook kontakti su razmijenjeni i obećane su posjete u budućnosti. Priliku za odužiti se imat ćemo već u studenome kada ćemo mi biti domaćini.

Zadnji dan smo proveli u antičkom duhu. Posjetili smo Akropolu, grčku Agoru i Nacionalni Parlament i nešto naučili zahvaljujući učiteljici povijesti. Učenici su se opskrbili suvenirima, učiteljice su pojele zadnju grčku baklavu te smo se uputili kući.

Učenicima je ova mobilnost pružila mogućnost za jedno veliko životno iskustvo. Obogatila ih je jezično, kulturno, društveno i intelektualno. Nadamo se da će naši gosti iz Grčke i Poljske ponijeti iste dojmove s gostovanja u našem gradu u studenome.

Mirela Tomić

 

Komentari
Prethodni članakObilježava se Dan Hrvatskog sabora i 30. obljetnica raskida državnopravnih sveza sa SFRJ
Sljedeći članakPrometna nesreća kod New York bar and grilla