U sklopu akcije “Pokreni srce i spasi život” te projekta JENTRAP na području Brodsko-posavske županije na 14 lokacija su postavljeni automatski vanjski defibrilatori.

Visoke ljetne temperature zraka posebno su opasne za starije i kronične bolesnike. Unatoč svakodnevnim upozorenjima liječnika, nerijetko upravo ove osobe izlaze van u vrijeme kada ne bi trebale, čime svoj život izlažu opasnosti. Kako bi se njima, ali i svima ostalima kojima u određenom trenutku zatreba prva pomoć, omogućila što kvalitetnija prva intervencija a time i spasio život na području Brodsko-posavske županije su, na više lokacija postavljeni takozvani automatski vanjski defibrilatori. Riječ je o uređaju koji sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te daje glasovne upute o postupcima koje treba provesti.

Naime, u sklopu projekta JENTRAP koji provodi Brodsko- posavska županija postavljeno je 10 AVD uređaja na područjima uz rijeku Savu. Mjesta gdje su ovi uređaji postavljeni su: Stara Gradiška, Orubica, Davor, Sl. Kobaš, Bebrina, bazen Slavonski Brod, Donja Bebrina, Svilaj, Jaruge, Slavonski Šamac. 

Ako se zna da prema nekim podatcima u Hrvatskoj čak 9000 ljudi svake godine doživi srčani zastoj izvan bolnice, od čega preživi njih oko 900 te da bi prema procjenama – ukoliko se osobi pruži prva pomoć – mogli biti spašeno njih još 4500 – onda je jasno kolika je važnost postavljanja ovakvih uređaja i ulaganja u edukaciju ljudi, koja je u Hrvatskoj, nažalost još uvijek na niskom nivou.

Izvor: Sbplus.hr

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakOlujno nevrijeme pogodilo Davor, nosilo krovove s kuća/ foto – video
Sljedeći članakAko mislite da je u Hrvatskoj diploma najvažnija za dobivanje posla, varate se