Autor:Jerko Zovak, Sbplus

NAKON što je SDP-ov ‘Kolos od Požege’, Zdravko Ronko, zajedno s tamošnjih 12 partijskih apostola, onomad napustio “Berinu prćiju” odrekavši ih se preko novina, kao što je obećao, zaista mirovao nije. Dapače.

Temeljem dosadašnjeg praćenja Ronkova rada na rušenju nominalnog i sve manje utjecajnog lidera hrvatskih socijaldemokrata zaključili smo kako je njegov današnji sastanak s bivšim partijskim drugom, aktualnim kolegom saborskim zastupnikom i mogućim suosnivačem 161. hrvatske političke stranke, dr.sc. Mirandom Mrsićem, vrlo znakovit.

Na jučerašnjoj turneji po Slavoniji, prije nego je posjetio Zdravka Ronka i dugogodišnjeg mu suradnika, dr.sc. Marijana Cesarika, Mrsić je na slavonskobrodskom Korzu popio kavu s kolegicom, saborskom zastupnicom, Martom Luc Polanc.

– Istina je, s kolegom Mrsićem sam popila kavu te kao SDP-ova zastupnica razgovarala o predstojećim poslovima koji nas čekaju na jesen u Saboru. I to je sve. Nikakvih pikanterija koje eventualno očekujete nije bilo.- za SBplus kazala je Luc Polanc kad smo ju upitali za povod sastanku s Mrsićem.

Nakon Slavonskog Broda, a prije Đakova i Đurđenovca kažu, Mrsić se uputio u Požegu na sastanak s Ronkom. Mada bi se iz tog druženja moglo štošta roditi, ništa nagađati nismo htjeli nego smo nazvali Ronka osobno i zamolili ga neka nam kaže u kojoj je on fazi formalnog političkog situiranja. Hoće li s Mrsićem osnivati stranku i praviti Klub zastupnika, uključiti se u rad nekog od postojećih klubova ili učiniti nešto treće?

– Na to će Vam najbolje odgovoriti kolega Cesarik koji je zadužen za formiranje stavova u vezi s tim, koji vodi cijelu klauzuru i konklavu te vam ga prepuštam na telefon.- kazao je Ronko nakon što smo s njim uspostavili vezu.

– U nedjelju 16. rujna, kao što reče kolega Ronko, nas 12 ulazimo u klauzuru. Mada ne biramo Papu, nego tek procjenjujemo koliko su pristigle ponude bliske našim i njegovim političkim stavovima i organizacijskim uvjetima, u srijedu 19. rujna iz saborskog ‘dimnjaka’ izaći će bijeli dim, a kolega Ronko će objaviti našu i svoju odluku. – kazao je Cesarik.

Što se pak tiče eventualnog pristupanja budućoj Mrsićevoj stranci, Ronko se nije izjašnjavao i bio je vrlo štur: – Tijekom današnjeg razgovora s kolegom Mrsićem kazao sam kako bi, s obzirom na njezine primarne ciljeve, ta nova stranka trebala se zvati Glogov kolac. I on se složio s tom idejom. Orah, Hrast, Glog… nabrajao sam, a njegov komunikacijski suradnik, Bartol Šimunić, ideju je odmah ovjekovječio na fotografiji.- zaključio je Ronko.

Radni naslov nove stranke ‘Glogov kolac’, očito, nije predložen slučajno. Ta sintagma “koristi se za zaštitu od vampira probadanjem, ali se pritom mora izbjeći prolijevanje krvi. Kod probadanja se sve mora učiniti u jednom zamahu, jer postoji mogućnost da vampir ponovno oživi”, tvrde bolji poznavatelji podzemlja i prizemlja.

Možda je to i odgovor na pitanje: zbog čega je Ronko tvrdio da je SDP mrtav. Naime, eksperti uvjeravaju laike kako je groblje počivalište vampira. A hoće li na njemu, političkom groblju, završiti većina saborskih zastupnika ‘lordova SDP-a’, ili sam legitimni ‘kralj’ Davor Bernardić sa svojim ‘pretorijancima’, bit će poznato idućeg tjedna na prvoj jesenskoj sjednici Hrvatskog Sabora.  

Mada je ova događanja i morbidnima moguće zvati, zasigurno, ona će ostaviti dubok trag u redovima bivših, sadašnjih i budućih SDP-ovaca. Naime, ovih će dana ‘glogov kolac’ sigurno biti upotrijebljen – tko će pritom biti vampir, a tko njegov ubojica, ostaje vidjeti. U svakom slučaju ‘vel’ka će borba da bude’, što je dobro za Partiju, za njezine birače i za društvo u cjelini.

Izvor: Sbplus

Komentari