Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je vlada na više korigirala projekciju rasta inflacije za 2022. godinu, točnije na 3.5 posto, a osvrnuo se i na najavljeni paket mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata, naznačivši da se u tom kontekstu razmatra snižavanje PDV-a.

Marić je uoči sjednice vlade izjavio da u vladi ne “sjede prekriženih ruku” te da se prati razvoj situacije oko rasta cijena. Apostrofirao je da je proteklih mjeseci došlo do ubrzanja inflacije. Očekuje se da će i podaci DZS-a za prosinac pokazati nastavak tog trenda, a da će stopa rasta inflacije u posljednjem mjesecu prošle godine probiti granicu od pet posto, kao i da će taj efekt biti vidljiv početkom ove godine, piše Index.

Inflacija će biti veća nego što su predviđali

Zbog toga je po njegovim riječima vlada korigirala projekcije pa tako trenutno prognozira da će prosječna razina inflacije u 2022. iznositi oko 3.5 posto, što je više od predviđanja u prijedlogu proračuna. Ranije vladine projekcije za 2022. su predviđale inflaciju od 2.5 posto.

Marić je rekao da bi dinamika kretanja inflacije trebala biti obrnuta u odnosu na 2021. godinu, kada su u početku godine stope bile niske, a onda je došlo do ubrzanja prema kraju godine.

“U 2022. godini, prema trenutno raspoloživim podacima te našim saznanjima i očekivanjima, trend bi trebao biti obrnut. Dakle, prvi bi mjeseci bili s višim stopama, a onda bi trebalo doći do određenog konvergiranja prema prosječnoj razini od 3.5 posto”, izjavio je Marić.

U fokusu hrana i energenti

Uz hranu, rekao je Marić, najveći je fokus na cijenama energenata, s obzirom i na kretanja cijena sirovina na europskoj razini, pri čemu je apostrofirao plin i najavljenu korekciju njegove cijene za kućanstva od 1. travnja.

“U okviru mogućnosti i svega što imamo na raspolaganju složit ćemo paket ili pojedinačne mjere koje bi trebale biti usmjerene da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da značajnije ne utječe na standard građana”, najavio je Marić.

Na tom tragu, rekao je Marić, mjere se između ostalog promišljaju i u okviru porezne politike. Marić ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stope PDV-a. Podsjetio je i na primjere iz prošlosti kada snižavanje PDV-a u određenim segmentima nije dovelo i do pada cijena, tako da tu garancija ne postoji.

“Međutim, u ovim okolnostima (…) mislim da možemo složiti jedan adekvatan način i pristup koji bi onda u konačnici polučio efekt koji hoćemo”, rekao je Marić.

Na pitanje novinara koliko bi se bilo spremno sniziti PDV i bi li to bila privremena mjera, Marić je rekao da u ovom trenutku još ne želi o tome “licitirati i spekulirati”. Tek je između ostalog podsjetio da PDV na električnu energiju trenutno iznosi 13 posto, a na plin 25 posto.

Da će vlada izaći s cjelovitim paketom mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo najavio je jučer u Novskoj i predsjednik vlade Andrej Plenković.

Plenković o poskupljenjima energenata i mjerama vlade

Predsjednik vlade Andrej Plenković je pak na početku sjednice vlade rekao da je cijela Europa pogođena rastom cijena energenata.

Iznio je kako je prosječan rast cijene struje do studenog prošle godine na razini Europske unije iznosio 27 posto, a cijena plina za kućanstva prosječno je rasla 40 posto.

No, kako je rekao, Hrvatska je iznimka i tu činjenicu treba respektirati i to ponajprije zahvaljujući mjerama koje su poduzete u ograničavanju cijene goriva, kao i mehanizama koje vlada ima i zahvaljujući kojima se taj porast cijena nije odrazio na nas u sezoni grijanja.

Ponovio je da do 1. travnja i do kraja sezone grijanja struja i plin neće poskupjeti te da vlada kontinuirano analizira stanje prije dva do tri tjedna započela je s prvim zakonskim izmjenama koje će omogućiti prevenciju drastičnih cjenovnih skokova.

Najavio je da će vlada u sljedećim tjednima poduzeti daljnje korake radi ublažavanja cjenovne korekcije pri čemu će iskoristiti sve dostupne alate, uz preduvjet održavanja makroekonomske stabilnosti, kao što su smanjenje stope PDV-a, vaučeri itd.

Izvor: Index
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članak2021. šesta najtoplija godina na Zemlji od početka mjerenja
Sljedeći članakNa području Šumetlice Novogradiške njuške otvaraju sklonište za napuštene životinje