U Osnovnoj školi Mato Lovrak Nova Gradiška tijekom drugog polugodišta školske godine 2022./2023. provodit će se niz aktivnosti u okviru preventivnog projekta #suPUTnik. Vrijednost odobrenog projekta iznosi 13.000,00 kn, a u cijelosti će ga financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Projekt #SuPUTnik uključuje primarnu prevenciju pojavnosti neprihvatljivih oblika ponašanja kod učenika putnika naše škole, a dio je Školskog preventivnog programa za tekuću školsku godinu. Njime se nastoji pridonijeti osnaživanju učenika u rizičnim situacijama, poticanju učenika na kvalitetno provođenje slobodnog vremena, stvaranju ugodnog ozračja i osjećaja pripadnosti u novom razrednom odjelu te kvalitetnijem partnerskom odnosu s roditeljima. Prevencija se odnosi na najmlađe učenike putnike koji se po završetku trećeg razreda u područnim školama integriraju u postojeće četvrte razrede Matične škole, ali i na pripadajuće roditelje iz ruralnih sredina.

Voditeljica projekta, gospođa Martina Jugović Štefanac (prof. socijalni pedagog) u projektni tim okupila je stručne suradnike i učitelje Područne škole Ljupina: Vedrana Šperandu (mag. knjižničarstva), Slavicu Ordanić-Janošević (prof. pedagog), Irenu Cobović (mag. psiholog), Ivicu Đikića te Irmu Arbutinu Đikić (dipl. učitelji). Preventivnim aktivnostima obuhvaćenim projektom #suPUTnik, članovi tima usmjerit će se na informiranje i educiranje učenika i roditelja o različitim oblicima prihvatljivih i poželjnih oblika ponašanja i to provedbom edukativnih predavanja i radionica s tematikom koja aktualizira asertivno ponašanje, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i aktivno roditeljstvo.

Realizacija projekta #suPUTnik započela je u petak, 13. siječnja 2023. godine, četverosatnom edukacijom članova projektnog tima iz područja Edukacijske kineziologije i socio-emocionalnog razvoja pod nazivom  „Kako osnažiti sebe“. Organizator edukacije je obrt za usluge „MOVE & LEARN“ Zagreb, gospođe Koraljke Žepec (prof. rehabilitator), voditeljice edukacije koju krasi višegodišnji stručni rad s djecom i odraslima suočenima s različitim izazovima i teškoćama u svakodnevnom životu, radu i učenju.

Gospođa Koraljka Žepec licencirani je Brain Gym® instruktor i savjetnik, Relax Kids Coach, Points of You® Explorer i Kids Yoga Teacher, a educirala se i u mnoštvu drugih područja MNRI® (Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration), Bal-A-Vis-X (BALance/Auditory/VISion eXercises), Terapija igrom, Art terapija, Montessori pedagogija, Kreativni ples u nastavi… Članove projektnog tima upoznala je s osnovama Brain Gym®  programa, načinom funkcioniranja mozga te utjecajem pokreta na učenje. Kroz iskustvene radionice praktično je prikazala i niz alata iz programa Edukacijske kineziologije koji se temelje na tehnikama prepoznavanja i prihvaćanja emocija, nošenja s neugodnim emocijama, asertivnoj komunikaciji i povezivanju s drugima.

Dobivene spoznaje i stečena ugodna iskustva kroz provedbu prve aktivnosti projekta #suPUTnik ojačale su socijalno-emocionalne kompetencije članova projektnog tima, a postale su i primjeren alat za daljnje korištenje u radu s učenicima.

Tekst: učiteljica Irma Arbutina Đikić

Fotografije: Vedran Šperanda, knjižničar

Komentari
Prethodni članakKrenulo plaćanje naknade na bankomatima drugih banaka
Sljedeći članakMirela Relković: Op, op, opa dolazi Europa!