Učenici 5.a i 5.b razreda na satu engleskoga jezika obilježili su Svjetski dan učitelja aktivnošću „Meet the teacher“. S obzirom da im je učiteljica Kristina Strinavić nova učiteljica, a 5.a i razrednica, dobili su priliku upoznati ju postavljajući razna pitanja na koja je učiteljica davala iskrene odgovore.

Pitanja su bila zanimljiva; neka su bila osobna, na neka je bilo teško odgovoriti, a bilo je i škakljivih pitanja. Pitanja možete pročitati u nastavku, a za odgovore morat ćete se obratiti učenicima 5.a i 5.b razreda koji sada znaju mnogo toga novoga o svojoj učiteljici engleskoga jezika.

Kako je to biti učitelj i razrednik, rekla nam je i sama učiteljica Kristina: „Volim svoj posao učitelja koji je uvijek više od toga da samo prenosi znanje. Učitelj mora biti psiholog, medijator, računovođa, sudac, prijatelj, roditelj i  liječnik, pogotovo u ovo vrijeme korone. Nije lako biti učitelj; učenika koji ne voli tvoj predmet, moraš uvjeriti da postoji nešto što je zanimljivo i što će mu koristiti u životu. Učenika koji voli tvoj predmet, treba poticati da ga voli i dalje; da ne zastane, nego se još više trudi i napreduje. Učenika koji je nadaren, treba usmjeravati da pokaže svoje talente. Učenik koji ima teškoća, treba motivirati da usvoji ono bitno i da ostvari ciljeve prema svojim mogućnostima. Sve to, na svakom satu i svakoga dana uz ostale poslove pripremanja i planiranja za iduće sate, teme, ishode, pisane i usmene provjere. Posao razrednika još je zahtjevniji jer razrednik brine o svome razredu, ocjenama, ponašanju i izostancima. Komunicira s roditeljima, ostalim učiteljima i stručnom službom, a sve na dobrobit svoga razreda. Razrednik se mora pobrinuti da razred bude ujedinjen, da se razvija kao mala zajednica u kojoj se svi brinu i pomažu jedni drugima. Mnogo je to posla, ali učitelji rado prihvaćaju taj posao jer to nije samo posao; to je  poziv – ono za što si rođen da radiš i način kako da ostaviš svoj trag u zajednici i svijetu. Svim kolegama i kolegicama želim sretan Svjetski dan učitelja.“

 

Tekst i fotografije: učiteljica Kristina Strinavić

Komentari