Ukupno 45 milijuna kuna vrijedan sustav navodnjavanja Orubica, koji bi konačno trebao biti gotov u srpnju ove godine, jedan je od većih projekata kojim se poljoprivredi Brodsko-posavske županije pokušava vratiti mjesto koje zaslužuje. Nažalost, godinama sustavno zanemarivana, dijelom i zbog sve manje želje ljudi za ostankom na selu koji znači puno truda i rada, poljoprivreda je dodatni ‘udarac’ dobila i pojavom pandemije korona virusa. Ipak, iz Brodsko-posavske županije poručuju kako poduzimaju sve da bi i tu granu revitalizirali i osnažili.

“Poljoprivredna proizvodnja već dugo je sastavni dio našeg identiteta stoga smo, imajući na umu nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli naši poljoprivrednici zbog  bolesti COVID-19, veliku pažnju posvetili očuvanju i snaženju ove gospodarske djelatnosti. Tako je iz Proračuna BPŽ, Državnog proračuna RH i europskih fondova od 2017. do 2021. sveukupno ostvareno potpora u iznosu od čak 1,95 milijardi kuna. Vodeći se istom mišlju u prošlom  četverogodišnjem razdoblju putem raznih mjera, potpora i aktivnosti ulagali smo u razvoj gospodarstva u što je, iz Proračuna BPŽ, Državnog proračuna RH i europskih fondova,  sveukupno realizirano 741.687.986,91 kuna sredstava.”, obznanili su iz Brodsko-posavske županije.

Iz programa ruralnog razvoja – projekta “Slavonija, Baranja i Srijem, za razdoblje 2014.-2020. kroz aktualne mjere za povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača na području Brodsko-posavske županije kandidirano je 424,2 milijuna kuna.

Već spomenuti kapitalni projekt navodnjavanja “Orubica” najveći je pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima fondova Europske unije, a kada bude gotov vodom iz rijeke Save navodnjavaće se više od 320 hektara poljoprivrednih površina. O tome koliko je to veliki značaj za poljoprivrednike i njihovu proizvodnju ne treba niti naglašavati. Do kraja ove vrijedne investicije u planu je ugovaranje ugradnje piezometara te troškovi ishođenja uporabne dozvole. Rok dovršenja radova je 23. srpanj 2021. godine, a primopredaja građevine planirana je za mjesec studeni 2021. godine. Iz Županije ističu kako će dovršetkom projekta cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici biti zaokružena gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara, a što će biti financirano iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

Izvor/Foto: SBplus

Komentari
Prethodni članakBespovratne potpore Brodsko posavske županije
Sljedeći članakNova rasvjeta na sportskim terenima u Batrini