Svjetski dan borbe protiv dječje paralize ( World Polio Day) 24. listopada obilježio je i Rotary klub Nova Gradiška donacijom novčanih sredstava u Polio Fond za borbu protiv dječje paralize i promičući važnost cijepljenja djece.

I danas će se u centru gradskog parka emitirati edukativni filmovi o važnosti eradikacije te bolesti, prevenciji cijepljenjem i važnosti Rotary zajednice u smanjenju incidencije bolesti zadnjih 30 godina.

Poliomijelitis (dječja paraliza) je paralizirajuća i potencijalno smrtonosna bolest koja još uvijek predstavlja prijetnju djeci u nekim dijelovima svijeta. Poliovirus napada živčani sustav i može prouzročiti totalnu paralizu u svega nekoliko sati, najviše pogađa djecu , ali može i odrasle u bilo kojoj dobi. Polio se može prevenirati cijepljenjem, ali nije izlječiva bolest. Poput ostalih bolesti, polio se može eradicirati.
Prije 30-ak godina bilo je više od 350 000 slučajeva bolesti u 125 država svijeta. 1988.g. Rotary s partnerima ( WHO, UNICEF, Bill i Melinda Gates Foundation, US Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ) pokrenuo prvu globalnu inicijativu ( Global Polio Eradication Initiative ) s ciljem kupnje cjepiva i provedbe cijepljenja djece uz tisuće volontera koji su sudjelovali u transportu cjepiva, osiguravajući logističku potporu kako bi se bolest iskorijenila.
Samo su rotarijanci do sada donirali 1,7milijardi USD , a uz naše partnere i vlade najvećih država svijeta , ukupni iznos donacije iznosi gotovo 9 milijardi USD.

30 godina nakon utemeljenja GPEI pojavnost bolesti je smanjena za 99.9%, cijepljenjeno je više od 2, 5 milijardi djece i za sada ima nešto manje od 90 prijavljenih slučajeva bolesti samo još u dvije države na svijetu, u Afganistanu i Pakistanu .
2011. g. Rotary pokreće „ This Close“ kampanju čiji su ambasadori brojni poznati i uspješni ljudi iz cijelog svijeta koji podupiru našu borbu protiv poliomijelitisa educirajući javnost o toj bolesti , podizanjem svijesti o važnosti eradikacije poliomijelitisa za opće dobro.

Komentari
Prethodni članakNa odmorištu Dragalić u preinačenom vozilu otkriveno iznad 28 kilograma marihuane
Sljedeći članakSeoska liga za prvaka: Ove nedjelje sve staze ne vode u Laze, kome se lunja, destinacija je Gunja