Zanimljivo najnovije statističko izvješće Državnog zavoda za statistiku, naslova Visoko obrazovanje u 2020., otkriva nam koliko je žitelja Brodsko-posavske županije te godine diplomiralo.

Ukupno su 1232 studenta koji imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije, tijekom 2020. godine, završila fakultete. Važno je napomenuti kako je od te ukupne brojke čak 776 žena.

Kada je riječ o konkretnom mjestu prebivališta. Od 1232, njih 532 je iz Slavonskog Broda, a 150 iz Nove Gradiške.

Ostatak – njih 550 – dolazi iz neke od brodsko-posavskih općina. ‘Najplodonosnija’ je, pritom, bila Općina Sibinj iz koje potječu čak 53 studenta s novim akademskim titulama. Slijede općine Rešetari (40) te Garčin (34).

Najmanje novih akademskih građana je iz Okučana (petero) te Dragalića i Gornjih Bogićevaca (po šestero). Riječ je, dakako, o općinama u kojima je ‘bijela kuga’ odavno uzela maha te je demografska slika izrazito loša, SBplus.

Statistika je one koji su diplomirali podijelila i prema tomu što su konkretno završili pa je 848-ero diplomiralo na sveučilišnom studiju, a ostali su završili veleučilišta (280), visoke škole (22) ili umjetničke akademije (16).

Ukupno 13 žitelja Županije – pet muškaraca i osam žena – postali su magistri znanosti i sveučilišni specijalisti. Iz Slavonskog je Broda njih jedanaestero, a iz Općine Garčin njih dvije. Sedmero osoba dobilo je titulu doktora znanosti – petero iz Slavonskog Broda, dok su općine Rešetari i Vrpolje dale po jednog novog doktora tijekom 2020. godine.

 

Komentari
Prethodni članakGori im pod šapicama: Ovi psi traže novi dom, pružite im priliku!
Sljedeći članakMali Adžamovljani prikupljali hranu za napuštene životinje