Sve je već interes za ples u OŠ “Okučani”, učenice ali i učenici sve češće upisuju jednu od tri plesne skupine. Plesno obrazovanje je umjetnički odgojno obrazovni proces koji objedinjuje tjelesne, emotivne i intelektualne sposobnosti učenika. Tijekom školovanja razvija se umjetnička osobnost s razvijenim sposobnostima izražavanja pokretom.

Učiteljica plesa Rahela Radecki Ivakić prenosi svoje bogato plesno iskustvo na svoje učenike, te ih priprema za nastupe i natjecanja. Učiteljica Rahela je i koreograf, no uvijek rado sasluša ideje svojih učenika. Također ih poučava i oblikuje odnos prema kulturi, kulturnoj baštini i prema samoj umjetnosti.

Školske plesne skupine “Latice” i “Mighty Fightersi” predstavile su se u Rovinju 27. travnja na Svjetskom Danu plesa sa dvije koreografije: Despacito violin Cover i Chantaje. Svojim lijepim kostimima i novim koreografijama oduševili su Rovinjsku publiku. Direktorica festivala i voditeljica plesnog kluba Roxanne iz Rovinja nagradila ih je gratis vožnjom brodom po Rovinjskom zaljevu.

– “Odlazak u Rovinj puno je značio za naše plesne skupine jer su djeca stekla nova poznanstva, vidjela odlične koreografije i kostime iz čitave regije jer je bilo više od 200 plesača, te posjetila predivan istarski gradić. U Rovinju smo dobili priliku predstaviti ne samo svoje koreografije nego i našu školu i mjesto. Bio je divan dan pa smo ga maksimalno iskoristili. Rovinj je mali grad s velikom tradicijom prema plesu.” – rekla je voditeljica plesnih skupina, učiteljica Rahela Radecki Ivakić.

Krajem travnja školska plesna skupina Bubble Jumps gostovala je u Požegi na manifestaciji kojim se proslavio ples u još jednom obliku. Naime, voditeljica umjetničke radionice Ilijana Lončar predstavila je gradu Požegi plesače svih skupina iz okolice koje su se odazvale na njen poziv i uključila u ples sve posjetitelje, roditelje, gradsko poglavarstvo. Plesna skupina OŠ Okučani predstavila se koreografijom Something Wild.

– “Cilj ove manifestacije je bio izvući ljude i djecu na ulice kako bi zaplesali, na trenutak zaboravili na probleme i ostavili mobitele iz ruku, a brige zamijenili plesnim koracima.” – dodala je učiteljica Rahela.

Nastupili su i na Proljetnom sajmu u Novoj Gradiški s tri koreografije. Iako nije bilo publike, prolaznici su se zaustavljali kako bi pogledali njihove nastupe, a djeca su mahala svojim poznanicima i uživala u pažnji.

Broj članova plesne skupine ove školske godine raste, prvi puta je upisano 10 dječaka pa su oformili i novu plesnu skupinu.

-” Drago mi je da smo uspjeli razbiti tabu temu kad se radi o plesu i dječacima, pogotovo u našim sredinama. Morala sam reducirati plesne skupine i proširiti na novu Bubble Jumps u kojoj ćemo primati i srednjoškolce ali i volontere. Otvorili smo si mnoga vrata, i moj entuzijazam ima nagradu.” – ponosna je učiteljica Radecki Ivakić.

Komentari