Tijekom vikenda, na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, evidentirano je 16 kaznenih djela.

Na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave zabilježeno je ukupno 9 prometnih nesreća, dvije s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom.

U području javnog reda i mira, evidentirana su tri događaja narušavanja javnog reda i mira.

OPREZ, EVIDENTIRANA ROMANTIČNA PRIJEVARA!

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, po prijavi 65-godišnje hrvatske državljanke za počinjenje kaznenog djela prijevare.

Riječ je o internet prijevari kojom je spomenuta 65-godišnjakinja materijalno oštećena za više od 100 tisuća kuna. Naime, ona je od mjeseca ožujka ove godine, putem jedne od društvenih mreža ostvarila virtualni kontakt s muškom osobom koja ju je dovela u zabludu da će joj se, po odlasku u mirovinu, preseliti. Oštećena je u više navrata uplatila veći novčani iznos za troškove transporta i carinjenja „paketa“ koje joj je poslala virtualna osoba.

Budući da se vrlo često javljaju policiji oštećene osobe tzv. romantičnom prijevarom upozoravamo građane, osobito žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.
 
Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Zapamtite, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

15 DANA ZATVORA ZA VOŽNJU BEZ VOZAČKE DOZVOLE I SA 2,33 PROMILA

U nedjelju, 13. studenoga oko 00,15 sati, policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su prilikom kontrole prometa zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 20-godišnjak. Izvršenim provjerama utvrđeno je da 20-godišnjak upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, te pod utjecajem alkohola od 2,33 promila, nakon čega je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Također, jučer u 11 sati na Prekršajnom odjelu suda u Novoj Gradiški proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je osumnjičeni kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 15 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

ZA UPRAVLJAČEM POD UTJECAJEM ALKOHOLA OD 2,45 PROMILA

Sukladno pojačanom postupanju policijskih službenika Postaje Nove Gradiške za vikend, u subotu oko 2,40 sati, u Novoj Gradiški kontroliran je 42-godišnji vozač osobnog automobila, za kojeg je utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,45 promila u krvi. Policijski službenici su vozača smjestili u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja, te protiv istog podnose optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA U KLADIONICI

U subotu, 12. studenoga oko 12 sati u Novoj Gradiški, unutar kladionice došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane dva muškarca u dobi od 51 godinu. Do sukoba je došlo tako što je jedan 51-godišnjak napao drugog (verbalno a potom i fizički). Policijski službenici su alkotestirali sudionike, te je kod jednog očitana koncentracija alkohola od 0,21 promil. Nadalje, jučer 13. studenog proveden je žurni prekršajni postupak protiv 51-godišnjeg počinitelja, kojega je sud kaznio kaznom zatvora u trajanju od 15 dana zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok su drugom 51-godišnjaku (koji je lakše ozlijeđen) uručeni podaci počinitelja, radi pokretanja eventualne privatne tužbe.

DJEVOJKE U DOBI OD 18 I 19 GODINA SE POTUKLE NA ULICI

Jučer ujutro oko 6,30 sati u Novoj Gradiški na ulici su djevojke u dobi od 18 i 19 godina narušavale javni red i mir na način da su se jedna drugoj pogrdno obraćale, da bi se potom i fizički sukobile (hvatale se za vrat, kosu i udarale rukama). Izvršenim alkotestiranjem utvrđeno je da je 18-godišnjakinja pod utjecajem alkohola od 1,28 promila, a 19-godišnjakinja od 0,28 promila. Policijski službenici protiv obje djevojke podnose optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

NARUŠAVALI JAVNI RED I MIR U KAFIĆU

Policijski službenici Policijske postaje Okučani su jučer, 13. studenog oko 21,20 sati dobili dojavu da je u jednom ugostiteljskom objektu na području Okučana došlo do narušavanja javnog reda i mira. Policijski službenici su dolaskom utvrdili da su 23-godišnjak i 26-godišnjak narušavali javni red i mir verbalno i fizički, da bi se u sukob umiješao i 21-godišnjak. Policijski službenici su alkotestiranjem utvrdili da je 23-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2,4 promila, a 26-godišnjak od 1,95 promila, (te je i lakše ozlijeđen). Protiv počinitelja narušavanja javnog reda i mira, policijski službenici podnose optužne prijedloge zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prošlotjedni nadzori prometa na cestama

Na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, od 7. do 13. studenoga, dogodilo se ukupno 15 prometnih nesreća, od kojih, pet s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ukupno je ozlijeđeno šest osoba, jedna teže a pet je lakše ozlijeđeno.

U spomenutom razdoblju, policijski službenici su utvrdili 389 prometnih prekršaja, od čega: 146 prekršaja nepropisnih brzina, 75 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje na nepropisan način, 40 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji.

Najveća nepropisna brzina u naseljenom mjestu iznosila je 98 km/h, a izmjerena je dana, 4. studenoga u Bartolovcima, počinitelj prekršaja je 18-godišnji vozač osobnog automobila.

Najveća koncentracija alkohola iznosi 2,45 promila, a očitana je u subotu, 12. studenoga oko 2,40 sati, u Novoj Gradiški u organizmu 42-godišnjaka, koji je upravljao osobnim automobilom.

Također, ovaj vikend 11./12.11. u vremenu od 21 – 6 sati i 12./13. od 23 do 5 sati policijski službenici ove Policijske uprave provodili su pojačane preventivno-represivne aktivnosti u prometu usmjerene na suzbijanje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, ali i druge teške prekršaje u prometu povodom „Martinja“, pa je tako u sklopu akcije ukupno sankcionirano 30 vozača koji su upravljali motornim vozilima pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici nastavljaju i dalje s nadzorima prometa te pozivaju sudionike u prometu na oprez i poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Komentari
Prethodni članakRešetari: Potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta „Izgradnja nogostupa u Ulici kralja Tomislava”
Sljedeći članakNovih 20 milijuna kuna za obnovu zemljišta i proizvodnih potencijala