U ponedjeljak, 18. prosinca 2023., u Gimnaziji Nova Gradiška održana je završna konferencija projekta “Umjetna inteligencija – novo oruđe za buduće poduzetnike”.

Cilj ovoga projekta bio je potaknuti srednjoškolce na istraživanje i korištenje servisa umjetne inteligencije (AI) kako bi stekli prednost na tržištu rada i pronašli inspiraciju za nove poslovne poduhvate. Radionice za učenike vodio je voditelj projekta Alen Vrlazić, predsjednik Udruge za audiovizualne komunikacije i digitalni marketing iCOM. Uz Gimnaziju Nova Gradiška partneri na projektu bili su Tehnička škola iz Slavonskoga Broda i Udruga Arteco iz Malina. Na današnjoj konferenciji potvrdili smo i nastavak suradnje s Udrugom iCOM, a na temu primjene AI u obrazovanju i poslovanju.

– Završna konferencija projekta “Umjetna inteligencija – novo oruđe za buduće poduzetnike”, financiranog u potpunosti (3.318,00 EUR) iz Proračuna Brodsko posavske županije za 2023. godinu namijenjenih za financiranje projekta udruga iz područja razvoja i promoviranja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, odnosno IKT sektora Brodsko posavske županije za 2023. godinu održana je 18. listopada u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Dva glavna cilja projekta su bila upoznati širu javnost, posebno nastavni kadar i poduzetnike te voditelje uruga s novom tehnološkom revolucijom (uvođenje umjetne inteligencije u obrazovanje i poslovanje), s mogućnostima unapređivanja poslovnih procesa te s potencijalnim opasnostima i etičkim problemima. Također, željelo se predstaviti i praktično naučiti što veći broj srednjoškolaca u korištenju trenutno dostupnih servisa umjetne inteligencije kako bi ih se potaklo na daljnji razvoj ovih vještina i tako im se omogućila prednost na tržištu rada te inspiriralo za nove poslovne poduhvate utemeljenje na potencijalu koji pruža Al. U radionice se uključilo šezdesetak srednjoškolskih učenika (40 iz Slavonskog Broda i 20 iz Nove Gradiške) s kojima se odradilo po 4 radionice tijekom studenog i prosinca ove godine. Također, održana su i četiri okrugla stola. Činjenica je da moramo odmah započeti s obukom naših mladih kako bi bili spremni na nove okolnosti na budućem tržištu rada. Veliki sustavi, poput sustava obrazovanja, ne mogu reagirati potrebnom brzinom, pa se otvara prostor za udruge civilnog društva da preuzmu na sebe dio odgovornosti – kaže Alen Vrlazić, predsjednik udruge ICOM, voditelj projekta.

 

Komentari
Prethodni članakJer dobro je činiti dobro: Zlata Keser iz Magić Male krv je darivala 55 puta
Sljedeći članakNovogradiščani u polufinalu Kutije šibica