Gimnazija Nova Gradiška sudjeluje u Erasmus+ projektu TIME TO ACT GREEN s još tri škole iz Španjolske, Turske i Italije. U sklopu projekta u listopadu prošle godine, profesori, ravnateljica i učenice 2. razreda novogradiške Gimnazije boravili u Alcoveru u Španjolskoj na prvom zajedničkom druženju svih škola. Ondje su sudjelovali na radionicama, predavanjima i aktivnostima vezanima uz temu Projekta – održivi razvoj.

Sljedeće dvije školske godine Gimnazija Nova Gradiška sudjelovat će u projektu Time to Act Green u sklopu programa Erasmus+. Škole koje sudjeluju u projektu su INS Fonts del Glorieta, Alcover, Španjolska, IIS Giuseppe Ferro, Alcamo, Sicilia, Italija, Hilmi Özcan Anadolu Lisesi, Denizli, Turska i Gimnazija Nova Gradiška, Hrvatska.

Ciljevi projekta su podizanje svijesti o problemima okoliša – globalno zatopljenje, klimatske promjene, podizanje svijesti o održivosti – otpad, energija, hrana, održivi razvoj u školama – 5R – refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle, razmjena zelene prakse među školama.

Druga mobilnost održava se ovih dana u u Novoj Gradiški, treća mobilnost u svibnju 2024. u Turskoj, a završna mobilnost u Italiji u listopadu 2024. Aktivnosti planirane na mobilnostima su razne edukacije o upravljanju otpadom, mjerenje individualne proizvodnje otpada, čišćenje okoliša, školski reciklirani vrt – upotreba plastičnog i staklenog otpada u vrtu, izrada tapeta i instalacija od plastičnog otpada, izrada kontejnera za različite vrste otpada, natjecanje Posadi sjeme, aktivnosti za poticanje štednje energije i resursa te održivosti…

Gosti iz Španjolske, Turske i Italije stigli su u naš grad, a organiziran im je i bogat program:

– Tema je vrlo aktualna i tiče se održivog razvoja, recikliranja, bioenergije…Pripremili smo vrlo zanimljiv program kojim ćemo našim gostima pokazati način na koji se u Novoj Gradiški gospodari otpadom, kako se reciklira, uzgaja organski vrt… Sve ono čime se mi možemo pohvaliti kao škola koja je već 22 godine u projektu međunarodnih eko škola tako i naš grad – kaže ravnateljica Ljiljana Ptačnik.

– Ovo je naš drugi transnacionalni sastanak. Slijedi nam sastanak u Turskoj te na Siciliji. Uvijek su ovakvi posjeti zanimljivi i pružaju mogućnost dobivanja novih saznanja, ovoga puta na temu očuvanja okoliša. U svakom slučaju, bogato i zanimljivo iskustvo – dodaje koordinatorica ovog projekta u novogradiškoj Gimnaziji Ivana Škarica.

 

Komentari
Prethodni članakU Dom kulture stiže komičar Ante Travizi sa stand up-om “NIT’ ORA NIT’ KOPA”
Sljedeći članakNova Gradiška: Krijumčari izazvali nesreću i pobjegli, u tijeku velika potraga