Novogradiški poklonici kazališta imali su sinoć prigodu uživati u vrhunskoj predstavi Kazališta „Knap“, zagrebačke umjetničke organizacije „Tragači“ „Nora – trenutak pobune“.

Bio je ovo dio jedinstvene manifestacije „Noć kazališta“ u kojoj su djelatnici Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ za sve poklonike kazališne umjetnosti organizirali besplatnu kazališnu predstavu, a neposredno prije predstave posjetitelji su mogli uživati u stihovima mladih novogradiških pjesnika.

Izvrsni Zijad Gračić, Jelena Hadži – Manev i Mladen Kovačić publiku su kroz sat i nešto predstave proveli kroz jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, naravno, začinjeno posebnim „štihom“ kazališne svakodnevnice u kojoj se, u „kazalištu u kazalištu“ pred publikom odvija kazališna svakodnevnica u kojoj upoznajemo mladog redatelja Dražena (Mladen Kovačić) te glumce Orhideju (Jelena Hadži-Manev)  i Hrvoja (Zijad Gračić)

 Ova predstava odvija se po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba na predstavi „Nora – kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Uz to što nas je podsjetila na Ibsenovu „Noru“ kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, sjajni glumci su nam u predstavi istinski dočarali kako izgledaju kazališne probe te postavili važna pitanja o mjestu Nore i kazališta u današnjem svijetu.

Tekst predstave potpisuje Jelena Hadži – Manev, režiju Frana Marija Vranković.

Odlični glumci, vrhunska gluma i predstava koju pratite od prve do posljednje sekunde bili su odlični otklon od stvarnosti i prava kazališna poslastica.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakNoć kazališta u više od 50 mjesta diljem Hrvatske; bogat program i u općini Dragalić
Sljedeći članakDavor Vlaović: Markov trg će biti mali za sve Slavonce koji će doći prosvjedovati u Zagreb