Ministar financija Marko Primorac najavio je paket poreznih izmjena koji bi na snagu trebao stupiti s prvim danom 2024. godine, a koji bi između ostalog trebao rezultirati i rasterećenjima za najugroženije skupine građana. – prenosi N1.

Do rasterećenja bi, kaže ministar trebalo doći za građane u svim dohodovnim razredima, u smislu, promjene i dorade pragova.

Najavio je i da će biti predložene i izmjene u sustavu oporezivanja dohotka, također u smjeru rasterećenja, a ticalo bi se onih s niskim dohocima. S obzirom da povećanje osnovnog osobnog odbitka više ne bi pomagalo najugroženijim skupinama, već onima u srednjem i višem sloju, razmatraju se drugi mehanizmi dorade poreznog sustava, ali i određeni zahvati u sustavu doprinosa, posebice za mirovinsko osiguranje.

Istaknuo je da je primarni cilj fiskalni prostor koji postoji na razini lokalnih jedinica iskoristiti za porezno rasterećenje. Država će predložiti određenja rješenja u smjeru rasterećenja najugroženijih skupina, odnosno, za one kojima se do sada nije uspjelo pomoći.

Iako nije želio konkretnije govoriti o najavljenim poreznim intervencijama, otkrio je da je porezna reforma u završnoj fazi internih konzultacija u Ministarstvu financija, a nakon cijele predviđene procedure, cijeli paket poreznih izmjena trebao bi biti donesen krajem ove, a na snagu stupiti s prvim danom 2024. godine.

Komentari
Prethodni članakU Okučanima se danas obilježava 28. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”: Ovo je jedna od ključnih akcija Hrvatske vojske
Sljedeći članakNovogradiški gimnazijalci posjetili HRT