Nakon duže stanke školska knjižnica Osnovne škole „Antun Mihanović“ Nova Kapela, Batrina ponovno se uključila u 13. ciklus Tuluma s(l)ova koji je započeo u petak, 27. listopada 2023. godine, noćnim čitateljskim susretom u školskoj knjižnici. Program koji je trajao od 16.00 do 21.30 sati bio je posvećen motu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, „Nek ti riječ ne bude strana©…!“
Riječ je o projektu koji ima za cilj poticanje čitanje iz užitka naglas i nakon noćnog čitanja učenici čitaju u svojoj lokalnoj zajednici (vrtićima, udrugama, staračkim domovima, javnim događanjima…). Organizatori ovog poticajnog projekta su OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara.
Sudionici ovogodišnjeg noćnog čitateljskog susreta bili su učenici 6., 7. i 8. razreda i suradnički tim: učiteljica Hrvatskog jezika Maja Mulc, učiteljica Engleskog jezika Teja Šebelić, pedagog Josip Dročić i knjižničarka Dragana Haramustek. U pripremi susreta svatko je imao svoj dio zadataka, od pripreme hrane, dekoracije knjižnice, pripreme radionica i kvizova, izbor filma i fotografiranje i donošenje pravila ponašanja u knjižnici tijekom noćnog programa. Učenici su pripremili knjige za čitanje koje su trebale biti prijevodi stranih djela. Uz svijeće i noćne lampe čitali su neke od popularnih djela dječje književnosti kao što su Junaci Pavlove ulice, Knjiga o džungli, Dnevnik Adriana Molea, Djevojčica iz Afganistana, Mali princ, Kod kuće je najgore, Pipi Duga Čarapa, Čudo, Sve zbog jednog dječaka, Dnevnik Anne Frank.
Na kraju susreta učenici Osnovne škole „Antun Mihanović“ Nova Kapela, Batrina video pozivom povezali su se učenicima i učiteljima Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca koji su također u svojoj knjižnici imali noćni čitateljski susret.
Učenicima se svidio ovakav koncept kulturnog programa u knjižnici koji ima za cilj razvijati navike čitanja iz užitka i na taj način olakšati učenicima razvoj vještine informacijskog čitanja koje je preduvjet za uspješan život i adaptaciju za cjeloživotno učenje.
Tekst: Dragana Haramustek
Fotagrafije: Maja Mulc

 

Komentari
Prethodni članakŠto slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan?
Sljedeći članakZlato i bronca za Osnovnu školu Ljudevita Gaja Nova Gradiška!