Na nedavno održanoj sjednici Vlade, Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić izvijestio je da je Vlada RH osigurala dodatnih 54 milijuna eura za izgradnju 18 centara za osobe starije životne dobi, čime će se smještajni kapaciteti povećati za 1.795 kreveta. – stoji u objavi Vlade.

Kako je naglasio ministar, financiranjem 18 novih centara, jačaju smještajne kapacitete za 1795 kreveta, ali se isto tako, povećava broj korisnika izvaninstitucionalnih usluga, poput usluge boravka, poludnevnog boravka, prehrane, pomoći u kući za više od 4 i pol tisuće korisnika.

Ovi će centri, kako je rečeno, biti raspoređeni diljem Hrvatske, po jedan u svakoj županiji, osim Grada Zagreba, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske s obzirom da u njima nije bilo prijavitelja na javni poziv.

Za istu svrhu prethodno je osigurano 50 milijuna eura, što bi bilo dovoljno za osam novih centara, kazao je Piletić, naglasivši da je zbog toga  Vlada odlučila dodati još 54 milijuna kako bi se proširila mreža socijalnih usluga i organizirane skrbi za starije i nemoćne osobe.

Ministar je kazao kako postoje inicijative gradova i županija za izgradnju novih, klasičnih domova za smještaj starijih osoba, u kojima trenutno ima 17.311 kreveta, računajući državne, županijske i privatne domove.
Za krevetom u domovima za starije duge su liste čekanja, a ministar socijalne politike odgovara da ne postoji jedinstvena evidencija podnositelja zahtjeva.
Izvor: Vlada RH

Komentari
Prethodni članakCerničani i ove godine gostuju u Primoštenu
Sljedeći članakSutra u kinu pogledajte dramski film “Blue Beetle”