Ministar Davor Božinović rekao je na početku konferencije za medije da se Stožer u ovom trenutku bori s dvije krizne situacije – koronavirusom i potresom koji je pogodio Zagreb. 

“27 građana je ozlijeđeno, 17 teže. Djevojčica od 14 godina još uvjek je u kritičnom stanju. Štete su velike – govorimo o više od 250 oštećenih objekata, a pregledi se još uvijek rade,” rekao je ministar. 

Naglasio je da su ti prostori obilježeni kako se građani ne bi kretali u blizini oštećenih objekata. 

“Noć je protekla mirno, incidenata nije bilo. Nestanci struje, vode i plina se riješilo i sve funkcionira u najboljoj mogućoj mjeri u ovim uvjetima. 59 građana prenoćilo je u studentskom naselju Cvjetno”, kazao je Božinović. 

Od jučer u 6:24 do 3 sata danas ujutro bilo je 37 potresa ukupno, naveo je. 

“Građani trebaju biti oprezni jer je Zagreb u ovom trenutku seizmološki aktivno područje, nadamo se da neće biti potrebe za novim angažmanom službi”, istaknuo je Božinović. 

U Hrvatskoj je potvrđeno 306 zaraženih koronavirusom. Pet osoba je u težem stanju na respiratoru.  

Zatvorene su tržnice diljem zemlje kao nova mjera protiv širenja epidemije. Od danas je zabranjeno i napuštanje mjesta prebivališa i putovanja iz grada u grad, osim za potrebe posla, najavio je u RTL-u ministar Davor Božinović

Stručnjaci su zabrinuti jer su brojni Zagrepčani nakon potresa izašli na ulice i nisu se držali potrebnog razmaka, a mnogi su se doslovce evakuirali u druga mjesta i gradove.

Nadležni su poručili kako je u ovom trenutku opasnost od širenja koronavirusa puno veća nego od posljedica potresa te da građani, bez obzira na sve, tebaju poštivati mjere Stožera.  

Izvor: RTL

 

Komentari
Prethodni članakStožer civilne zaštite pokreće informativni Community o koronavirusu na Viberu
Sljedeći članakNacionalni stožer CZ: Preporuke za kućanstva i boravak u ostalim zatvorenim prostorima u vrijeme koronavirusa