U Gradskom muzeju u Novoj Gradiški otvorena je izložba mlade zagrebačke umjetnice Nine Martić naziva “Vagilni bentos”.

Kako i sama umjetnica pojašnjava, naziv je to serije raova o specifičnim mobilnim životinjskim i biljnim organizmima iz grupe Bentos (grč. βένϑος: dubina) koji žive na dnu mora ili slatkih voda. Smještena između tekstilnih i umjetničkih djela, serija je nastavak kreativne igre čiji je impuls proizašao iz istraživanja mobila Alexandera Caldera.

“To je bio moj diplomski rad koji sam nastavila istraživati. Radi se o žici koja je presvučena u različite materijale, poput papira i plastike i od nje radim posebnom tehnikom, koja nije obično pletenje nego svaku očicu fiksiram zasebno stvarajući oblike koji vise ili stoje u prostoru, odnosno skulpture.” – objašnjava.

Imajući na umu proces izrade ta katarzična repetitivnost, bez prethodnog projektnog plana, proces je stvaranja organskih formi koje se poigravaju s percepcijom – izmjenom punog i praznog, plošnog i prostornog, što uz igru svjetla i sjene, potencira nove zanimljive prostorne odnose. Vagilni bentos svojevrsna su materijalizacija slobode pokreta i kreativne igre koji pozivaju na vlastitu interpretaciju.

“Izuzetno smo počašćeni prilikom da smo mogli ugostiti mladu umjetnicu iz Zagreba. Iako je na likovnoj sceni kratko, za svoj rad već je nagrađivana, i to upravo za ovaj rad koji je postavljen pred novogradišku publiku.” – istaknuo je ravnatelj Gradskog muzeja Miroslav Pišonić.

Kada pomnije sagledamo njezina djela, uvidjet ćemo da je Nini osim „što“, jednako bitno i ono „kako“. Same motive gradi prostornom linijom, niti, žicom oplemenjenom različitim koloriranim materijalima, na svoj način, ustrajno. Bod, način pletenja, koji je kod njezinih struktura vidljiv, nikako nije shematski uobičajen i svima poznat. Time kao da i nama sugerira da svojim načinom gradimo put k sebi (i drugima).” – naglasio je Pišonić govoreći o radu Nine Martić.

Životopis

Nina Martić rođena je u Zagrebu 1989. godine gdje je završila Klasičnu gimnaziju i diplomirala studij Tekstilnog i modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Od 2014. godine sudjeluje na brojnim skupnim izložbama. Samostalno je izlagala u TTF galeriji, u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu te na četiri lokacije Knjižnica grada Zagreba. Za izložbu Razmišljanja u žici u TTF galeriji dobila je Posebno priznanje za najbolju samostalnu izložbu 2022. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Komentari
Prethodni članakJoš jedan dukat došao u Orubicu
Sljedeći članakEuroparlamentarci složni: Oduzimanje vozačke dozvole u jednoj državi trebalo bi se primjenjivati u cijeloj EU