U četvrtak je diljem svijeta obilježen Svjetski dan muzeja. Tom prigodom u galerijskom prostoru novogradiškog Gradskog muzeja otvorena je izložba ugledne hrvatske umjetnice Nine Ivančić naziva “Duhovi IV”. Jedna je to od najznačajnijih hrvatskih umjetnica koja je na sceni aktivna već gotovo pola stoljeća. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnica brojnih nagrada za likovno stvaralaštvo među kojima se ističe i ovogodišnja Nagrada Vladimir Nazor, godišnja nagrada za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina, Split.

Izložbu je otvorio ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška Miroslav Pišonić.
Ciklus radova izložen u Muzeju sastoji se od desetak crteža brodova, nastalih u olovci. “Ovo je neekspresionistički, distanciran, ali iznimno predan rad.” – ističe likovni kritičar Vanja Babić. “Ona brod ne prikazuje na realističan način, ali je istovremeno konkretan. Simulira tehničke crteže brodova gdje podjednaku pažnju posvećuje onom što vidimo iznad površine, ali i onom dijelu broda koji se nalazi ispod površine. Brodove dosljedno prikazuje isključivo iz bočne vizure, a ne u tlocrtu ili sprijeda. Umjetnica vjerojatno odabire onu vizuru koja po njezinu mišljenju u najvećoj mjeri ističe karakteristike odabrana motiva. U svakom slučaju, preciznost izvedbe koju Nina Ivančić demonstrira u svojim crtežima brodova doista je fascinantna. Svaka povučena linija ekstremno je funkcionalna u smislu donošenja određene vizualne informacije, a umjetničin rukopis odiše strpljenjem, disciplinom i smirenošću, uz radikalan izostanak bilo kakvih sjenčanja ili šrafura. Nema nikakvih improvizacije, ovdje se radi o strogo kontroliranom stvaralačkom procesu.” – dodaje Babić.

Ovaj motiv, pojašnjava umjetnica Nina Ivančić često koristi u svom radu. “Sviđa mi se njihova forma, funkcija, značaj i mnoštvo asocijacija koje pobuđuju. Svi imaju tu istu svrhu – odlaska, putovanja, imaju neku dozu koja varira od tehničke konstrukcije do one snovite romantike putovanja. Naprosto su me zaveli. Živjela sam u New Yorku i koristila sam svaku priliku za šetnje po marinama oko grada – i malo po malo, pronašli su me.”- objasnila je.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.

Životopis:
Nina Ivančić rođena je u Zagrebu 1953. godine. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Šime Perića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine. Polaznica je Majstorske radionice Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera u Zagrebu od 1977. do 1979. godine. Fulbrightova je stipendistica za poslijediplomski studij slikarstva (MFA Program in Painting) na Columbia University u New Yorku 1986. – 1987. godine. U sklopu Fulbrightovog programa radi u biblioteci Guggenheim muzeja u New Yorku (Research and practical training od 1987. do 1991. godine). Živi i radi u New Yorku od 1986. do 1993. godine. Od 1999. profesorica je na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Od 1977. godine intenzivno izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njezin rad popraćen je s više nagrada, velikim brojem bibliografskih jedinica, nekoliko TV filmova, a radovima je zastupljena u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Komentari
Prethodni članakKako se zaštititi od nasilja na internetu: „Pozitiva” i volonteri Elektrotehničke i ekonomske škole zajedno
Sljedeći članakTražiš posao? Evo što se nudi na području Nove Gradiške i okolice