U Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je izložba „Svjetske sile i nacije“, grafičara i umjetnika Konija Jordana.
Jordan, inače hrvatskih korijena, rođen je u Stuttgartu, živi i radi u Švicarskoj i Hrvatskoj, a posljednjih pet godina posvetio se isključivo umjetnosti.

Ova izložba donosi jedinstvenu umjetničku viziju autora koji je prepoznatljiv po svom specifičnom pristupu i tehnikama, a koristi svoje radove kako bi istražio i na neki način komentirao odnose između moći, politike i kulture. Njegovi radovi odlikuju se dubokom simbolikom i pažljivo osmišljenim detaljima, koji posjetiteljima nude mogućnost da se dublje zamisle nad suvremenim društvenim pitanjima.

Izložene su slike nastale 2018., 2019.  i 2020. godine. Bogate koloritom, kombinacija su različitih likovnih stilova. „Umjetnik je to koji je, laički rečeno, vrlo šaren i konceptualan. Njegov pristup slikarstvu navodi čovjeka na promišljanje o temama spomenutim u samom naslovu. Ono što je njemu bilo zanimljivo za kreiranje radova je sama situacija u Hrvatskoj, u onim tranzicijskim vremenima koja su i danas prisutna. Ima korijene u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj – multikulturalan je. Sve je to ostavilo traga u njegovom svjetonazoru i sve se to ogleda u ovoj seriji radova.“ – pojašnjava ravnatelj Gradskog Muzeja Miroslav Pišonić.

Dio radova nastao je za vrijeme pandemije, stoga je, kaže sam umjetnik, jedna od inspiracija bila dovesti boje u svijet. „Nisam htio napraviti nešto savršeno jer ni samo društvo nije perfektno. Htio sam stvoriti nešto što pokazuje kako svijet oko nas nije idealan, a u isto vrijeme dati svoj komentar na društvo.“ – kaže. Ipak, dodaje: „Poanta je da svatko u toj, mojoj slici vidi nešto drugo. Dajem prostor gledateljima da vide ono što oni žele i daju nekakav svoj komentar svemu tome.“

Kako naglašava Miroslav Pišonić, Koni se u ovom ciklusu koristi slikom koju gradi bojom, točkom, mrljom, linijom i spaja ono što je u likovnoj umjetnosti rijetko spojivo – apstrakciju i figuraciju. „Ne radi to iz kakve podmuklosti ili zbog kršenja pravila radi samog kršenja i izazivanja šoka kod gledatelja Njegovo korištenje zabranjenih sredstava pokušaj je portretiranja spomenutih sustava, a moguće i samoga sebe. Nedvosmisleno korištenje prikaza oružja u više ili manje logičnim odnosima prepoznatljivi su motivi koji asociraju na moć i silu. Uz njih autor gradi sliku slojevito onim od šire publike možda slabije prihvaćenim ili ako baš hoćemo nejasnim, a opet toliko jakim apstraktnim elementima. Ti elementi svojom ekspresivnošću upotpunjuju priču o kaotičnom stanju kako unutar velikih sustava tako i unutar pojedinca.“

U kombinaciji stilova i tehnika, prepoznatljiv je i element uličnih grafita, kojim, kaže Pišonić, Koni upotpunjuje svoje radove. „Ta često neukusna praksa masovno je povezana sa društvom i nije slučajno zastupljena na njegovim slikama. Upravo taj anarhični prizvuk koji je utkan u grafit nije ništa drugo nego vrisak ili vapaj pojedinca da ga se čuje.“

Važna karika u realizaciji ove izložbe je i novogradiški grafičar i umjetnik Gordan Bijelić, čije je osobno poznanstvo i mentorstvo Jordana dovelo upravo u Novu Gradišku.

Izložba je otvorena do 15. srpnja.

O umjetniku:

Koni Jordan rođen je 5. ožujka 1977. godine u Stuttgartu, SR Njemačka. Završio je Johannes Gutenberg Schule u Stuttgartu i Akademie fur Neue Medien u Ludwigsburgu. Živi i radi u Švicarskoj i Hrvatskoj, a zadnjih pet godina posvetio se isključivo umjetnosti.

Izdan je katalog kojega je grafički uredio Gordan Bijelić, akademski slikar. Izložba je otvorena do 15. Srpnja.

 

Komentari
Prethodni članakNa “Promenadnim koncertima” nastupili i “Graničari”
Sljedeći članakHPD Strmac organizira V. Dječji planinarski kamp