Gradska knjižnica Nova Gradiška jučer je organizirala proslavu rođendana i to ne bilo kakvog. Uz pregršt zabave i veselja proslavili su 11. rođendan nacionalne kampanje “Čitaj mi” u kojoj sudjeluju od njezinih početaka.

U goste su im došla dječica iz starije jasličke skupine “Sunašca”, Dječjeg vrtića Maslačak i njihove odgajateljice Barbara Mulac Piccolo i Matea Mesec.

Knjižničarka Renata Matijašević im je priredila radionicu i zabavu uz slikovnicu Pip i Popi- Rođendanska proslava.

“Čitaj mi!” prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Cilj ove kampanje je potaknuti djecu na čitanje, ali isto tako roditelje i druge odrasle da djeci čitaju od najranijih dana. S čitanjem naglas djetetu treba započeti od najranijih dana kako bi čitanje postalo dio svakodnevice.” – naglasila je ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška Marija Bradašić Mikolčević.

“Tehnologija je danas zauzela prvo mjesto i sve se manje čita, ali ne treba zaboraviti da je knjiga najbolji izvor znanja. Trudimo se na sve načine, od vrtićke dobi potaknuti roditelje i djecu da čitaju, usvajaju jezik, usvajaju nove pojmove, i da ne smatraju čitanje obvezom, nego ugodnim, korisnim, kao vid nekakvog opuštanja, zabave i učenja.” – dodaje.

Glasno čitanje, između ostalog, stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva.

“Djeca se najviše užive kada se čita na glas, posebno kada se može gestikulacijama i mimikom dočarati ono što se čita. Stoga potičem roditelje da čitaju na glas jer djeca tako najviše i najlakše usvajaju. Ono omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.” – kaže.

Raznim aktivnostima u Gradskoj knjižnici žele potaknuti djecu, mlade i odrasle na čitanje, na razvijanje kreativnosti i drugačijeg načina razmišljanja, pokazati im jedan novi svijet. “Sve radionice i susreti koje redovno provodimo pokazali su nam da interes postoji, a mi ćemo ga nastaviti dalje razvijati.” – rekla je. “Knjižnica je bilo grada. Trebala bi biti najkulturnija ustanova u gradu. Voljela bih, s obzirom da sam dobila ovu priliku, da budemo mjesto susreta svih generacija. Da se svi osjećaju ugodno, da mogu svoje slobodno vrijeme provesti s nama i kod nas te da zajedno napredujemo.” – zaključila je Bradašić Mikolčević.

Foto: Gradska knjižnica Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakZa energetsku obnovu višestambenih zgrada osigurano gotovo 95 milijuna eura
Sljedeći članakŽNK Sloga NG u borbi za 1. mjesto dočekuje ŽNK Slavoniju