Tijekom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška predstavili su se brojni autori i književnici. Među njima je i mnogima dobro znana Novogradiščanka Elvira Slišurić koja je predstavila nedavno objavljeni, treći roman “Počivali u nemiru” .
Svoj put ova je knjiga započela 2020. godine stigavši do polufinala poznatog VBZ-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman, a nakon par godina stajanja u ladici, ove je godine ugledala svjetlo dana.

Riječ je o trileru smještenom u staračkom domu koji, ispričan iz perspektive jedne starice, progovara o starosti, odnosu roditelja i djece te općenito međuljudskim odnosima. Radnja se  ponovno odvija u Zapadnoj Slavoniji, od koje, kako i sama autorica kaže, ne može pobjeći. “Ovo je treći roman koji je vezan uz Slavoniju, od toga se ne mogu odmaknuti. To mi je u srcu, a i treba pisati o onome što znaš. Sam događaj je stvaran. To je doslovno bila fusnota u crnoj kronici koja je meni privukla pažnju.” – pojašnjava Elvira Slišurić.

“Ne priča ni o smrti ni zločinu ni negativnim stvarima nego o susretu sa starošću što je teško doba. Ustvari je to retrospektiva, pogled na život, na ono za čime žalite, možda i ono što ste trebali ili niste trebali učiniti. Metafora života.” – zaključuje. Voljela bi, dodaje Elvira, da “Počivali u nemiru” jednoga dana svoje mjesto pronađe i na kazališnim daskama u formi monodrame.

U nastanku je, najavljuje, novi roman za djecu temeljen na mitologiji u kojem po prvi put neće spomenuti Slavoniju. “Moji likovi sami biraju imena i put, ja samo zapisujem.” – ističe ova svestrana autorica. Pisati, kaže, nije lak zadatak, a ono što je važno za svakoga tko to želi ozbiljnije raditi je puno čitati, redovno pisati i pohađati radionice kreativnog pisanja kada god se za to pruži prilika.

Životopis:

Elvira Slišurić rođena je 1973. u Novoj Gradiški. Pola radnog vijeka posvetila je radijskom poslu dotaknuvši se književnosti kroz emisije »Književni razgovori« (Radio Nova Gradiška) i »Kazališni caffe« (Radio Samobor).

Nakon što je savladala radionicu kreativnog pisanja kod Karmele Špoljarić, objavljuje 2014. godine roman prvijenac »Sreća prati hrabre« (Hena com, Zagreb). Slijedi potom roman za djecu »Kuća kralja paukova« (Studio TiM, Rijeka, 2017.) te “Počivali u nemiru”.

 

 

 

Komentari
Prethodni članak35 programa u ovogodišnjem obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Novoj Gradiški
Sljedeći članakCijela je Hrvatska danas u mislima s Vukovarom