Možda ste u početku mislili da je maska najbolji način da se zaštitite od zaraze virusom, međutim liječnici su u travnju tvrdili drugačije, te su govorili kako ne štite od virusa i da ih ne trebate nositi. Sada je već srpanj i mišljenja su se promijenila – zaštitne maske postale su naša svakodnevica.

Početkom epidemije dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije rekli su da ljudima preporučuju da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu.

-Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. No nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa – rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije dr. Mike Ryan 

S gore navedenim složio se i naš Stožer. Naime, Nacionalni stožer za civilnu zaštitu kada se pandemija zahuktavala nije izdao preporuku da zaštitne maske trebaju nositi zdrave osobe, niti su smatrali da je to potrebno.

Ovo što se traži od ljudi da nose maske prilikom ulaska u trgovinu, to nema smisla kod zdravih ljudi. Dakle, kod onih koji imaju neke simptome, bez obzira da li je to obična prehlada, kihanje, kašljanje, dobro je da nose masku, jer na taj način neće prenijeti ni prehladu niti nikakvu drugu respiratornu bolest – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ožujku

U RTL-ovoj emisiji ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, na pitanje mogu li zaštitne maske pomoći ljudima je odgovorila – ”Pa evo, konkretno i jasno – NE MOGU!” 

Maske za lice postale su gotovo sinonim širenja koronavirusa, no one zapravo ne čine puno u zaštiti, piše The New York Times ističući da je većina kirurških maski previše labava da bi spriječila udisanje virusa.

List napominje da je glavni američki kirurg pozvao javnost da prestane kupovati i praviti zalihe maski, upozoravajući da to neće pomoći protiv širenja koronavirusa, ali da će oduzeti važne resurse zdravstvenim radnicima.

Maske za lice će vjerojatno malo značiti onima koji se samo šetaju gradom ili se voze glavnim gradskim prijevozom, piše u travnju The Guardian ističući kako nošenje maske sigurno nije čvrsta garancija da se osoba neće razboljeti. Stručnjaci tvrde da se virusi mogu prenijeti i preko očiju, a sitne virusne čestice poznate kao aerosoli, mogu prodrijeti kroz maske.

Međutim, dodaje britanski dnevnik, maske su djelotvorne u hvatanju kapljica, što je glavni put prenošenja koronavirusa, a neka su istraživanja procijenila otprilike petostruku zaštitu nasuprot nepostojanju prepreka, mada druga istraživanja tvrde da je ta stopa zaštite mnogo niža.

Naišli smo i na pakiranje zaštitnih maski na kojem jasno stoji da ne štite od COVID-a 19.

Osim toga, upute za korištenje su na svakom od pakiranja jasno navedene. 

Postavlja se pitanje, tko od nas koristi zaštitnu masku na pravilan način?! Vjerojatno nitko. Prvenstveno vjerujemo kako financijska sredstva građana RH ne dopuštaju da jednokratnu masku mijenjamo nakon četiri sata, kako stoji u uputama, jer u RH konkretno 10 komada maski (fotografija iznad) iznosi  oko 70,00 kuna. 

Svim snimkama iz regija pogođenih koronavirusom zajedničko je da stanovnici nose kirurške maske u pokušaju da se zaštite od zaraze, ali na pitanje koliko je ona doista efikasna i za koga, stručnjaci odgovaraju da je suvišna za zdrave ljude.

U Kini i dvadesetak drugih zemalja u kojima se širio virus stanovnici su u strahu razgrabili kirurške maske iz ljekarni, prenosi Hina.

Unatoč činjenici da se njima služe stanovnici svih regija u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije, poput Instituta “Robert Koch” (RKI) u Njemačkoj, kažu da nema dovoljno dokaza za to da će maske zaštititi zdrave ljude od zaraze.

Najdjelotvornije zaštitne mjere jesu dobra higijena, naročito pranje ruku, te držati se podalje od oboljelih.

Stručnjaci upozoravaju da je zdravim ljudima suvišno kretati se s kirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi zrakom.

Pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi je još uvijek najbolji način da se izbjegne zaraza koronavirusom. Ruke treba prati prije pripreme i posluživanja jela, nakon upotrebe toaleta i kupaonice, te nakon povratka izvana u kuću. To je puno učinkovitije od nošenja maske, slažu se dr. McGinty i dr. Schaffner. Nemate li pri ruci vodu i sapun, poslužit će i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola. I za kraj, izbjegavajte izlaske i kontakte s drugima.

Čije smo mi ovce i do kada će ovo trajati, nitko ne zna. Je li nošenje maski doista korisno koliko se prolongira u zadnje vrijeme, također će vrijeme pokazati, a do tad… SRETNO?! 

Inspiracija za naslov: Kolumna Drage Hedl za SBplus. 

Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakOrganizacija vjenčanja u koroni: Koliko god se trudimo ostati pozitivni, teško je
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2