U organizaciji novogradiškog Doma kulture, a u povodu Dana žena otvorena je još jedna vrijedna izložba. Radi se o izložbi istaknutog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša pod nazivom „Predijeli Dioniza”.

O likovnom opusu i stvaralaštvu Vatroslava Kuliša progovorila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Danijela Juranović, dok je u ime Grada Nova Gradiška okupljene posjetitelje pozdravila i ujedno otvorila izložbu pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj.

O izložbi i radu Vatroslava Kuliša govorila je povjesničarka umjetnosti i kustosica Iva Körbler. Naglasila je kako se radio o afirmiranom hrvatskom umjetniku čije je slikarstvo po svom rukopisu apstraktno, ali njegova su motivska polazišta priroda, vegetacija, more, voda kao i mijene godišnjih doba ili hvatanje refleksa svjetlosti na morskom pejzažu u određeno doba dana.

“Međutim, u genezi njegovih djela, kada bismo tragali za najsnažnijim gestualno-energetskim amplitudama pojedinih ciklusa, umjetnikov je emotivni naboj često bio povezan s ljubavlju prema ženi, od erotskih do petrarkističkih, nježnih impulsa idealne, nedosanjane ljubavi.”

Kako je naglasila, slikarska pozicija Vatroslava Kuliša u suvremenom hrvatskom slikarstvu dugo je i pomno stvarana. Već od samih izlagačkih početaka, bilo je jasno da se radi o jednom novom kolorističkom i gestualnom izričaju, koji se istovremeno oslanja na tradiciju naše gestualne apstrakcije, ali i bori protiv nje za vlastiti prostor i identitet.

“Tonko Maroević smatrao je kako Vatroslav Kuliš spada među umjetnike koji nisu izgubili vjeru u potencijale slikarstva „pa tu vjeru potvrđuje primjerenom afirmacijom snažne kolorističke izražajnosti, kroz strastven i razveden osobni rukopis, poput protuotrova svakoj ravnodušnosti i apatiji“. To i jest slikarevo pravo lice, trajno okrenuto vitalističkom predznaku, gdje rijetko postoje tamni ili melankolični trenuci. ” – kazala je Körbler.

U ime Grada Nova Gradiška izložbu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj. “Hvala što ste nam ponovno ukazali čast i svoje radove izložili u Novoj Gradiški. Hvala i ravnateljici i djelatnicima Doma kulture na svim vrijednim, sadržajnim i bogatim programima koje nam omogućujete tijekom cijele godine.”- rekla je Đeraj.

Komentari
Prethodni članakGimnazijalci uspješni na međužupanijskom natjecanju u debati
Sljedeći članakElektrotehnička i ekonomska škola: Evo kako su oni obilježili Dan škole