U sklopu manifestacije “Volim ljeto i kulturu” u organizaciji novogradiškog Doma kulture otvorena je izložba umjetnice Jelene Sokić naziva “We are all one”. Izloženo je dvanaest slika različitih formata nastalih u tehnikama ulja i akrila na platnu.

Svoje radove nije sklona grupirati u cikluse, jer, kako naglašava, slikanje je za nju dugotrajan proces posvećenosti, a možda i jedan oblik molitve. “Slikanje je put bez kraja i početka.” – kaže Sokić.

Ipak, ono što je zajedničko njezinim radovima upravo je motiv. “Ove slike prikazuju figuracije u njihovim procesima, smjerovima, razmišljanjima i namjerama. Ono što je mene zanimalo je kako izreći stvari koje ne mogu niti na jedan drugi način biti izrečene. Tako da se tu ne propituju ideje nego se otkrivaju forme koje imaju mogućnost povesti gledatelja u iskustvo slike. Želim komunicirati s emotivnim iskustvom pojedinca. To je poanta slike.” – ističe.

Inspiraciju pronalazi u svakodnevici i svemu što ju okružuje. “Inspiriraju me svakodnevni procesi koje gledam, emocionalne napetosti, mjesta gdje vidim nekakvu tenziju, pokušavam ih istražiti i razumjeti kroz nekakve forme. Mogućnosti su u slikarstvu beskrajne i ta kreacija odražava odnose koji su među nama. Tu su naravno i literatura, kazalište, film, priroda, sve što je oko mene.” – pojašnjava.

Sokić, uz slikarstvo, kao medij izražavanja koristi crtež, video, grafiku, ali i često kombinaciju svih tehnika.

O njezinu radu i izložbi govorila je kustosica i povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

Jelena Sokić svoje vizije stvarnosti – u rasponu od tjeskobe gradskih eksterijera i interijera do spašavanja u prirodi – iskazuje kroz iznimno maštovite slikarske kompozicije, koje često sadrže u sebi mnogo planova i prizora, odnosno, više istovremenih radnji. Možemo osjetiti kako ljudske figure – kao i u nadrealističkom slikarstvu – nose u glavi neke svoje vlastite misli, bez obzira jesu li one košmarne, lucidne ili na rubu psihoze. Neki uokolo hodaju poput pravih zombija, što je također razina stvarnosti za sebe. Jelena sve te pojave i nove anomalije društva detaljno primjećuje, nudeći ipak na koncu mogućnost da pobjegnemo u vlastitu mikro-stvarnost ili svijet prirode, a ne u ponore psihe.” – rekla je Körbler govoreći o izložbi.

Iako slikarstvo Jelene Sokić nosi tragove one pomalo magične i snovite dimenzije europskog nadrealizma, bilo bi previše jednostavno ustvrditi kako se slikarica inspirirala opusima Renéa Magrittea, Toyen, Maxa Ernsta ili Paula Delvauxa. Ne radi se o direktnim utjecajima, već o identičnom psiho-emotivnom vibririranju na identične pomake u društvu i ljudskoj svijesti u nekom drugom vremenu i prostoru – na stranu teorija simultanizma. Iščašenost koja na svim razinama vlada oko nas, i koju senzibilni umjetnici prepoznaju, izvrsno se iskazuje kroz vokabular slikarstva snova, fantastičnog slikarstva, magičnog realizma i nadrealizma, gdje se sve navedene inačice često preklapaju.” – dodaje Körbler.

O UMJETNICI:

Jelena Sokić rođena je u Splitu, Hrvatska 1980. godine. Oko godine 2000.-02. počinje aktivno crtati i slikati shvaćajući da će to postati njezino zanimanje. Od 2005. upisana je na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani na Odsjeku za slikarstvo, gdje je diplomirala 2013. godine. U toku studija sudjeluje u razmjeni studenata i godinu provodi na Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu, Italija. Svo vrijeme tijekom studija, a posebno nakon diplome, aktivno sudjeluje na različitim umjetničkim događanjima, sudjeluje na kolektivnim izložbama te organizira samostalne izložbe. Kao medij izražavanja koristi slikarstvo, crtež, video, grafiku, ali i često kombinaciju svih tehnika. Napravila je i veliki broj zidnih slika. Do sada je održala dvadesetak samostalnih i sudjelovala na četrdesetak pozvanih i žiriranih kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Članica je HULU Split.

Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Komentari
Prethodni članakOŠ Matija Gubec Cernik: Učiteljica Kristina Slišurić na međunarodnoj radionici “Umjetna inteligencija u obrazovanju”
Sljedeći članakU Novoj Gradiški održan 24. međunarodni susret oldtimera