U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković u Domu kulture Nova Gradiška, upriličena je izložba slika “Urbani pejzaž” autorice Morane Varović Čekolj.

-“Ova izložba je koncept cijele teme koja je Urbani pejzaž. Cijela priča krenula je na mom diplomskom radu na akademiji. Tema se nametnula sama kao takva i tu je počeo rad tog nekakvog kontinuiteta da se radi na pejzažima i ta serija se konstantno širi.” – rekla je slikarica Varović Čekolj

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška, a ostaje otvorena do 10. veljače.

“Moja slikarska koncepcija zasniva se na autonomnim pikturalnim elementima koji samouvjetno tvore apstraktnu kompoziciju. Iz mojih brojnih slikarskih pokušaja izdvojili su se oni koji potpuno angažiraju moju osjetljivost za unutarnji doživljaj grada koji ne slijedi realističku interpretaciju već se više bazira na ekspresioniranju kolorističkih trenutaka mog prisustva u gradskom krajoliku. Naravno, radi se o transpoziciji mojih vizualnih iskustava i podataka u kompleksnije kompozicijske cjeline koje zapravo oglašavaju dinamički i harmonijski aspekt nove prirode. Pod novom prirodom podrazumijevam sliku koja je paralelna priroda stvarnoj prirodi, a zasniva se na pokušaju za kreativnim poretkom doživljenog u prostoru. Grad je konstantna mijena koja ima svoju vibraciju, bljeskove, neponovljive trenutke i kao takav može biti kaotičan ili pak pružiti novu dimenziju u kojoj se možemo lako izgubiti. To je zapravo konstantna borba impresija i interpretacija u nama samima i izvan nas.” – navela je Morana Varović Čekolj

O autorici:

Morana Varović Čekolj rođena je 1984. godine u Zagrebu. Usporedo s osnovnom školom pohađa i glazbenu osnovnu školu Ivan Zajc. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje Učiteljski fakultet, razrednu nastavu s pojačanim gradivom iz likovne kulture na kojem je diplomirala 2012. godine. 2014. upisuje ALU u Zagrebu. 2019. diplomirala je na Slikarskom odsjeku u klasi izv.prof.art Ksenije Turčić. Iste godine se zapošljava kao predavač na Učiteljskom fakultetu u Umjetničkom području, Likovna pedagogija te upisuje doktorski studij. Od 2020. je stalni član HDLU-a. Dobitnica je dviju Dekanovih te Rektore nagrade. Imala je tri samostalne izložbe, sudjelovala je na skupnim projektima kao edukator i predavačica, na radionicama i likovnim kolonijama te izlagala na zajedničkim izložbama.

Komentari
Prethodni članakPotpisano! Novogradiščani već ovo ljeto na svojim bazenima!
Sljedeći članakDVD Godinjak bogatije za novo vatrogasno vozilo vrijedno 260 tisuća kuna