Drugu godinu zaredom u Davoru je 2.kolovoza upriličena jedinstvena proslava. Na savskom nasipu su podignuti stjegovi i hrvatske zastave u spomen na hrvatske branitelje i Domovinu.

Svečanost je započela večernjom misom koju je u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Jurja predvodio vlč. Milivoj Knežević.  Na kraju mise je vlč. Knežević blagoslovio hrvatske zastave na rukama 20 davoračkih žena u narodnim nošnjama koje su ih potom u dostojanstvenoj povorci ponijele do mjesta podizanja predvođene konjanikom „Bajom Ledenim“. U povorci su išli i članovi obitelji poginulih branitelja, a u tišini i s puno poštovanja pratilo ih je mnoštvo mještana s upaljenim lampionima. Čast da nose zastave na blagoslov i podizanje su zaslužile davoračke žene koje su u svim vremenima čuvale tradiciju, vjeru i obitelj, a ujedno su simbol i svih takvih žena Hrvatske. Sam čin podizanja zastava popratila je Muška pjevačka skupina KUD-a izvedbom himne.

 

Zastave u čast poginulih Davoraca u Domovinskom ratu podigli su članovi njihovih obitelji. Na svakom je jarbolu i spomen ploča sa slikom poginulog branitelja, hrvatskim grbom i grbom postrojbe kojoj je pripadao te podacima o mjestu i datumu rođenja i mjestu i datumu pogibije.

Autor: Marko Šimić

Komentari
Prethodni članakOPG “Halambek” zbog vremenskih neprilika izgubio većinu uroda kupina
Sljedeći članakTeška prometna nesreća u Cerniku