Cijeniti i njegovati pisanu riječ, naš jezik kojim se ponosimo i njegujemo, intencija je i nakana bila organizatora jedinstvene manifestacije koja je 25. godinu zaredom danas svečano otvorena u Cerniku. Susreti su to malih pjesnika Slavonije i Baranje kojima je uspješan organizator već godinama Osnovna škola „Matija Gubec” iz Cernika. I ovogodišnji su susreti okupili brojne male pjesnike iz prijateljskih osnovnih škola iz Hrvatske, Zlatara, Primoštena, Gornje Stubice, Usore u Bosni i Hercegovini i Tavankuta u Vojvodini.

Cernički Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje manifestacija je u kojoj se slave kreativnost i dječje stvaralaštvo, priča koja, promičući ča, što i kaj, čuva materinski jezik, učeći nas njegovom bogatstvu i raznolikosti. Ove godine na natječaj se javilo 40 malih pjesnika čije su pjesme uvrštene u Zbirku pjesama ovogodišnjih susreta:

– Vaši stihovi i imena u njoj svjedočit će nekim budućim generacijama o snazi i ljepoti vaših pjesničkih izričaja. Želja nam je da svoj dolazak i boravak u Cerniku shvatite kao nagradu za trud, bez obzira hoćete li danas biti među onih pet nagrađenih. Dragi učitelji i voditelji malih pjesnika, zahvaljujem vam na angažmanu, vjernoj suradnji, nesebičnom trudu i osobnom zalaganju koje ste uložili da bi danas bili ovdje te upućujem najbolje želje za budući rad i našu suradnju. Svima želim ugodan boravak u našoj školi i Cerniku, s nadom da ćete uživati slušajući lijepe stihove te da ćete današnji dan iskoristiti za razmjenu iskustava, sklapanje novih i produbljivanje starih prijateljstava. Vjerujem da ćete stečene dojmove prenijeti u vašu sredinu i da će vam oni biti poticaj za dolazak sljedeće godine – istaknula je na otvorenju susreta ravnateljica cerničke Osnovne škole Reza Benković.

– Drago nam je da smo okupili naše prijatelje iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Svjedoci smo što se sve događa s našim jezikom, on je prekrasan, međutim puno je stranih riječi, stoga, ovom manifestacijom nastojimo gajiti naš hrvatski jezik i očuvati ga od izumiranja. Sve ovo se događa dugi niz godina u cerničkoj osnovnoj školi, nastavljamo tradiciju, širimo našu kulturu. Mi kao općina nastojimo pomoći našu školu i ostvariti dobru suradnju s ravnateljicom i nastavnim osobljem, tako će biti i u budućnosti – kaže Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik.

– 25 godina manifestacije je zaista vrijedna obljetnica čija je vrijednost neprocjenjiva. Jako sam sretan što učitelji i mentori prenose na djecu svoja znanja, trude se očuvati našu kulturu, tradiciju i baštinu i naš prelijepi hrvatski jezik. Kroz ove se pjesme čuvaju stare riječi i izričaji, stoga želim izreći veliko hvala svima onima koji sudjeluju u organizaciji susreta. Najveća pohvala svakako ide ovoj djeci koja se trude očuvati naš hrvatski jezik. S pravom mogu reći da je ovo zaista jedna velika vrijednost koju čuva i uspješno njeguje Osnovna škola Matija Gubec u Cerniku – kaže zamjenik župana Damir Mirković.

Svečano je podignuta zastava Susreta, riječi blagoslova uputio je gvardijan cerničkog Franjevačkog samostana fra Vjenceslav Janjić, u poslijepodnevnim satima uslijedit će i središnja svečanost na kojoj će biti proglašeni najbolji radovi 25. susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje.

 

Komentari
Prethodni članakGOSPODARENJE OTPADOM Kada će početi gradnja Regionalnog Centra Šagulje?
Sljedeći članakUz druženje i pjesmu obilježen jubilarni Susret malih pjesnika / Foto