Zlatna žutica vinove loze je najopasnija bolest vinove loze u Europi čiju nazočnost u vinogradima treba iskorijeniti te spriječiti njeno daljnje širenje u Hrvatskoj, ali nažalost dogodilo se ono čega su se vinogradari dugo pribojavali – Zlatna žutica vinove loze potvrđena je i u našoj, Brodsko posavskoj županiji, točnije u Cerniku. 

U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova koji se moraju krčiti. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka. Širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati vektor ove bolesti, američki cvrčak. Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem sa zaraženog na zdrave trsove. 

Ovu opasnu bolest vinove loze nije moguće suzbiti izravnim mjerama zaštite u vinogradima u kojima je nazočna, već je neophodno iskorjenjivanje zaraženih trsova, pa čak i čitavih vinograda, kao i praćenje i suzbijanje njenog vektora američkog cvrčka.
 
Simptomi Zlatne žutice vinove loze
 
Rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, tkivo lista je krto pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod bijelih sorti javlja se žućenje lista, a kod crvenih sorti grožđa lišće crveni. Mladice na zaraženom trsu početkom jeseni ne odrvenjavaju već ostaju zelene. Grožđe na zaraženom trsu vene, smežura se  i postupno se osuši čitav grozd. 
 
Kako bi se spriječilo širenje ove, najopasnije bolesti vinove loze, iz Ministarstva poljoprivrede stižu upozorenja i instrukcije o tome kako dalje postupati
 
Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje sredinom lipnja. Drugo tretiranje provodi se u srpnju dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja (poklapa se sa suzbijanjem druge generacije grožđanih moljaca). Po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči.
 
Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj smiju se koristiti samo registrirani insekticidi koje vinogradari mogu naći na stranicama Ministarstva poljoprivrede.
 
Ovom prilikom pozivamo vinogradare Brodsko-posavske županije, ali i Hrvatske da prate pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu pojavu zlatne žutice, te da o tome bez odgode obavijeste nadležnog fitosanitarnog inspektora, Zavod za zaštitu bilja ili Savjetodavnu službu.
 
Sada je prioritet spriječavanje zaraze. Zlatna žutica potvrđena je na jednom trsu u Cerniku, ali o tome koliko i jedan trs može biti opasan govori činjenica da od 2009. godine kada je bolest u Hrvatskoj potvrđena, do sada se proširilo na 14 županija.
 
Foto: Syngenta
 

 

Komentari