Prezentacija običaja vezanih uz svinjokolju uz pripremu sezonskih slavonskih specijaliteta od autohtone slavonske fajferice, dio su turističke ponude Brodsko-posavske županije u kojoj su nedavno uživali novinari i influenceri iz Zagreba

Ako ste deklarirani gurman, Slavonija je vaš raj, posebno u zimsko vrijeme kada se pripremaju najfiniji specijaliteti od poznate crne slavonske autohtone svinje, „fajferice“. Tu se doručak pretvara u ručak, a ručak u večeru. Od ranog jutra nećete odoljeti kobasama, šunki i sitnim zalogajčićima poput čvaraka, nastavit ćete s krepkim slavonskim juhama, potom sarmom, pečenim kobasicama i krvavicama, zasladit ćete se ukusnim krofnama… i eto večere, pa sve ispočetka.

Brodsko-posavska županija vrvi romantičnim seoskim imanjima, a za pravi slow food doživljaj na slavonski način naša preporuka je OPG Kereković u Živikama u oriovačkom kraju. Posjetite ga prvom prigodom.

Tamo su pravi majstori kada je tradicionalna slavonska svinjokolja u pitanju. U njihovom dvorištu krajem studenog i početkom prosinca tope se čvarci, priprema se mast, pune se kobasice, krvavice i devenice, režu se pole za finu slavonsku šunku…, onako kako se nekad radilo u selima oko Broda i Gradiške. Rado će s vama podijeliti tradicionalnu recepturu, a nemaju ništa protiv ako im se pridružite u pripremi ovih cijenjenih sezonskih namirnica.

Uživat ćete u mirisnoj slavonskoj rakiji u ambijentalnom dvorištu u kojem dominira štagalj i stari ambar s podrumom u kojem će vas ponuditi graševinom i kulinom. Možete i prespavati u apartmanu ili starinskoj sobici u ambaru, a oni hrabriji i na sijenu u štaglju.

Jela koja nudimo poput kulina, kobasica, slanine…, dolaze iz vlastite proizvodnje. Kod nas možete jahati, provozati se u fijakeru, pecati u ribnjaku ili brodom zaploviti Savom. Na našem imanju imamo crne slavonske svinje i osam lipicanaca, a tipična slavonska jela serviramo u dva prostora. Ako je veća grupa u onom za dvjestotinjak ljudi, a ako je manja u onom za četrdesetak“, ističe Ivan Kereković, vlasnik imanja koji je posebno ponosan što su u poslove na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu uključeni svi članovi obitelji.

U živopisnim selima Brodsko-posavske županije i danas se njeguje tradicija koja je na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima postala sastavni dio naše turističke ponude. Vrijeme kada se bogatstvo u Slavoniji mjerilo debljinom hrasta i slanine ostavilo je traga na kulturnim, tradicijskim ali i gastronomskim navikama. Tajna je u receptima punim ljubavi prema Slavoniji, koja se prenosi s koljena na koljeno. Danas više nego ikad moderni putnici traže nova mjesta, žele doživjeti novu vrstu avanture, izbjeći velike gužve, predahnuti u interakciji s prirodom, otkriti lokalnu priču koja uključuje i lokalne specijalitete i uživati u opuštenom, ležernom odmoru. Upravo im to nudimo na više od dvadesetak obiteljskih imanja koja su udaljena desetak kilometra jedna od drugih“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije, koja uz odmor na ruralnim područjima županije preporuča posjet jedinstvenoj Tvrđavi u Slavonskom Brodu s Galerijom Ružić i Muzejom tambure.

Upravo u ovoj kombinaciji ruralnog i urbanog nedavno su uživali novinari i influenceri iz Zagreba. Ni niske temperature nisu mogle pokvariti doživljaj.

Foto Ena Kokanović Nagy: https://app.box.com/s/843r535iq9li7a5bschbqv1lafr9603m

Komentari
Prethodni članakNG PLUS za nezaposlene: WEB dizajnerima uručena uvjerenja o uspješnom završetku programa osposobljavanja
Sljedeći članakOpćina Gornji Bogićevci raspisala Javni poziv za sufinanciranje kupnje/izgradnju stambenog objekta za mlade obitelji