Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je 28 projekata malih i srednjih poduzetnika koji su nakon provedenog postupka vrednovanja odabrani za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovim projektom u Brodsko posavsku županiju ušlo je preko 20 milijuna kuna. Sredstva su dodijeljena za poboljšanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, a bespovratna sredstva poduzetnici će upotrijebiti za poboljšanje tehnološke strukture poduzeća te za konkurentnost u turizmu. odnosno ulaganje u izgradnju, preuređenje i poboljšanje kvalitete malih i srednjih hotela uključujući prateće sadržaje koji služe za jačanje turističke ponude.

Od 130 primljenih ponuda koliko je stiglo na adresu Ministarstva, čija je ukupna vrijednost bila 2,5 milijarde kuna, bespovratno je sredstava dobilo 28 projekata u vriijednosti od 641.513.135,93 kn za koje je Ministarstvo odvojilo 249.430.113,88 kuna. Najviši dobiveni iznos koji je poduzetnik ostavrio je 26 milijuna kuna. Ono što je važno 10% od ukupno dodijeljenih sredstava otišlo je u Novu Gradišku, što je veliki uspjeh za naše poduzetnike, a to su Elda d.o.o. i Klima oprema  d.o.o. iz Nove Gradiške.
Elda d.o.o. za projekt uvođenje nove tehnologije za proizvodnju e-tekućine za elektronske cigarete dobila je za projekt vrijedan nešto više od 18 milijuna kuna, 6 milijuna, 265 tisuća i 957 kuna.
Projekt je predstavila Darija Marenić koja je naglasila da će ova sredstva uvelike pomoći u razvoju konkurentnosti njihovoj tvrtki, posebice što su kao tvrtka orijentirani na inozemna tržišta.
 
ELDA je član ERA-e, Electronic Retaliling Association, USA, svjetskog strukovnog udruženja. Aktivno sudjeluju u radu na strukovnim konferencijama, kongresima i poslovnim školama (menadžment i marketig) u Long Beachu, Chicagu, Los Angelesu, Las Vegasu, Tel Avivu, Hong Kongu, Budimpešti, Veneziji, Barceloni, Monte Carlu, Canu i Marbelli.

Dario Marenić iz tvrtke Elda angažiran je u HUP-u Osijek, HGK-i kao dopredsjednik za malo gospodarstvo, GSV-u i WTC-u Zagreb gdje aktivno sudjeluje na više trgovinskih misija: Kina, Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Argentina, Brazil, Čile, Meksiko, USA, Singapur, Izrael.

Tvrtka izvozi u veliki dio svjetskih zemalja svoje proizvode, te su u području te tehnologije među vodećima u svijetu.

No ovih 250 milijuna kuna odobrenih sredstava je tek početak. U jesen očekujemo puno novih natječaja i siguran sam da će se sva dostupna sredstva iz EU fondova iskoristiti na najbolji mogući način te da ćemo puno više novca povući iz fondova, nego što uplaćujemo“, poručio je ministar Gordan Maras dodajući kako se radi o vrlo kvalitetnim projektima među kojima je najniži  iznos pojedinačno dodijeljene potpore 4,34 milijuna  kuna,  a najviši 26 milijuna kuna.
 
 
 Ova shema dodjele bespovratnih sredstava odnosi se na poboljšanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva dodjelom bespovratnih sredstava za poboljšanje tehnološke strukture poduzeća te konkurentnosti turizma dodjelom bespovratnih sredstava za ulaganja u izgradnju, preuređenje i poboljšanje kvalitete smještaja malih i srednjih hotela uključujući prateće sadržaje koji služe jačanju turističke ponude i produženju sezone. Ugovori s korisnicima bespovratnih sredstava će biti potpisani do kraja srpnja 2014., a svi projekti moraju završiti do 31. srpnja 2016. godine.
 
Autor: Sanja Špehar
Komentari
Prethodni članakOkupili smo stručne i kvalitetne ljude čiji su rad prepoznali i naši sugrađani
Sljedeći članakBiljana Borzan u odborima za okoliš, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova