Na sjednici Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije 13. srpnja 2021.g. dogovoreno je da će se, nakon jednogodišnje stanke, ovogodišnji nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije održati u terminu od 15.-28.11.2021. godine. Kako se očekuje u manifestaciju će biti uključeno oko 120 ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi hrvatske tradicije. Oni će gostima kroz 14-dnevno trajanje manifestacije ponuditi najmanje 2 menija sastavljena od lokalnih tradicionalnih jela i to po vlastitom izboru u nekoj od četiri cijenovne grupe: 75,00; 95,00; 125,00; odnosno 195,00 kn.

Novost je i da će se standard Okusi hrvatske tradicije od ove godine dodijeljivati i vinarima, proizvođačima tradicijskih pića, tradicijskih prehrambenih proizvoda (sir, med…) i namirnica. Cilj je povezivanje proizvođača i ugostitelja, ali i zajednička izgradnja prepoznatljivosti kvalitete i ponude hrvatskih tradicijskih proizvoda kao bitne sastavnice ukupne eno-gastronomske i turističke ponude.

Standard Okusi tradicije za dva nova objekta

Standard Okusi hrvatske tradicije  su primila dva nova ugostiteljska objekta: Restoran Mon Ami iz Velike Gorice za Okuse tradicije Zagrebačkoga kraja i Restoran Agro etno park Žabac iz Metkovića, za Okuse tradicije doline Neretve. Na sjednici Savjeta je bila nazočna i gđa. Elizabeta Dolenc – voditeljica Odijela za kulturni, ciklo i ruralni turizam ispred Ministarstva turizma i sporta.

Standarde su im uručile Rujana Bušić Srpak, predsjednica Savjeta projekta Okusi i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, a primili su ga Ivica Mijoč i Bruno Ceronja, vlasnici objekata.

Tom prigodom Ceronja je izjavio: U dvadesetpetogodišnjoj tradiciji od prvog dana poslovanje temeljimo na izvornoj namirnici. Dvadeset godina smo uvršteni u 100 vodećih hrvatskih restorana, 3 godine zaredom imamo Michelinovu preporuku. Ljubav i trud koji ulažemo u gastronomiju još jednom će biti potvrđen dodjelom ovog standarda. Misao vodilja našeg poslovanja glasi: „hrvatska namirnica na stolu jamstvo je zdravlja“.

Standard Okusi hrvatske tradicije danas na području 13 hrvatskih županija posjeduje više od 130 ugostiteljskih objekata koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva tradicijska glavna jela s prilogom.

TZ Brodsko posavske županije je u ovaj projekt uključila od 2018.g. do sada ukupno 13 restorana koji su nositelji standarda „Okusi“. Iduća sjednica Savjeta će se održati u Brodsko – posavskoj županiji te će domaćin biti Turistička zajednica Brodsko – posavske županije.

Na sjednici Savjeta je bila nazočna direktorica Turističke zajednice Ružica Vidaković i stručni suradnik Robert Norac.

 

Komentari
Prethodni članakOPG Strinavić iz Bodovaljaca: Proizvodimo ono što se traži na tržištu
Sljedeći članakDobri duh cerničkog vrtića: Teta Gordana Vuk otišla u, više nego zasluženu, mirovinu