Naseljima općine Oriovac u subotu, 16.veljače odjekivao je topot konjskih kopita podsjećajući na neka prošla vremena kada su zaprežna kola s upreženim konjima bila jedino prijevozno sredstvo i vraćajući u prošlost kada se Slavonija branila od osmanlijskih pohoda.

Na ta prošla vremena podsjetilo je pedeset mladih konjanika na 7. pokladnom jahanju općine Oriovac.

Iz godine u godinu sudionika je sve više na što su ponosni čelnici Općine iHSS-ovci načelnik Antun Pavetić i njegova zamjenica Željka Čorak koji su u centru Oriovca dočekali konjanike , poželjeli im dobrodošlicu zahvalili na spremnosti koju pokazuju za čuvanje običaja, tradicije i slavonskog ponosa. Gost oriovačkog pokladnog jahanja bio je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je u zaprezi zajedno s načelnikom Pavetićem pratio jahače do odredišta ,Etno- turističkog gospodarstva Kereković u Živikama.

Konjanici su se zaustavljali na postajama u svakom naselju gdje su ih mještani toplo dočekali, pogostili hranom i pićem, baš onako kako su nekad Slavonci, za vrijeme Vojne krajine, dočekivali vojnike, graničare ponosne konjanike i zaštitnike koji su , zašto što žive na granici „o svom ruvu i svom kruvu“ čuvali kršćansku Slavoniju, Hrvatsku i Europu.

Interes mladih za pokladna jahanje je sve veći, svaka godine ih je sve više i svake godine su sve mlađi. Zašto je tako? Ponekad se čini da pjesma koja se prolama ulicama, praćena konjskim topotom nije samo pjesma nego je postala vapaj onih koji traže pomoć, onih koji žele sačuvati svoju Slavoniju živom, pjesma kojom se želi reći tu smo i tu želimo ostati.

 

Komentari
Prethodni članakIzabrane najljepše djevojke i snaše Brodsko posavske županije: Prva Katarina Štivičić iz Kaniže, druga Ema Beketić iz Lužana, treća Anita Vukovarac iz Slavonskog Prnjavora
Sljedeći članakŠahovski klub Strmac Nova Gradiška osvojio kup Županije i plasirao se na Finale kupa RH