Nedavno rekonstruirana Gradska tržnica u Novoj Gradiški, koja je trebala biti simbol modernizacije i poboljšanja uvjeta rada za lokalne proizvođače i prodavače, postala je izvor nezadovoljstva.
Iako je otvorenje tržnice popraćeno s velikim očekivanjima i nadama za bolje uvjete, nakon gotovo sedam mjeseci, i prodavači i kupci shvatili su da novi prostor ima ozbiljne nedostatke.
Jedan od glavnih prigovora odnosi se na nedostatak adekvatne zaštite od kiše i sunca zbog čega su izloženi nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Štandovi su nepraktično dizajnirani, natkriveni prozirnim pločama zbog čega nedostaje hladovine, a povrće, voće i drugi proizvodi se “kuhaju” na suncu. Kada je kiša, kažu nam, zbog previsoko postavljenih natkrova također nisu zaštićeni.

Svi će se složiti kako je stara tržnica vapila za rekonstrukcijom, kojom je, kako je najavljivano, planirana veća funkcionalnost i atraktivnost prostora te u konačnici veći broj zakupaca. Moderno, betonsko zdanje koje je niklo na prostoru stare tržnice neki kupci i OPG-ovci ocijenili su dobrim, ali dio građana izrazio je svoje nezadovoljstvo novim prostorom.

Moderno i novo, ali ne i funkcionalno?

“Tržnica mi nije čak ni vizualno lijepa. Ne sviđa mi se ovaj industrijski štih, izgleda mi kao stovarište građevinskog materijala.” – kaže nam jedna od prodavačica na tržnici. “A što se tiče funkcionalnosti, nema je niti malo. Dok su vrućine, gorimo i mi i naše povrće. Beton je dolje, gore su prozirne ploče, nije nam dobro. Kada je kiša, još je gore. Stojimo u vodi, mokri smo i mi i povrće, kiša nam pada sa svih strana.” – dodaje. “Pozivam gradske vijećnike i one koji su tržnicu projektirali da dođu ovdje i provedu dan kraj nas pa da vide kako nam je. “

“Jedina dobra stvar je što se tržnica sada zaključava pa možemo ostaviti svoje stvari. To je jedina prednost, drugo ništa. Dok je bila stara tržnica, bili su širi krovovi, bila sam u hladu, kao i moje povrće i nisam kisnula. Da pitate naše kupce, s kime sam god sam razgovarala, nitko nije rekao da mu je tržnica ok, da je dobra i da voli doći. Dolaze zbog nas, ali nije to to.” – zaključuje.

“Estetski je lijepa i to će svatko reći tko ovdje dođe kupiti proizvode”, započinje priču gospođa koja na tržnici prodaje već niz godina, “ali neka dođu ovdje stajati pa će se uvjeriti kako nam je. Pomoglo bi kada bi nam stavili nove krovove s kojih ne bi voda curila po nama i koji bi nas zaštitili od sunca.” – kaže.

“Puno nam proizvoda propada. Bio bih najsretniji kada bi netko od nadležnih došao kako bismo zajednički našli rješenje. Već smo ih zamolili da nam barem postave tende pa da na taj način probamo riješiti problem. Bez rješenja, za godinu dana ovdje neće biti nikoga.”

“Vizualno, u odnosu na staru tržnicu, možda je ova nova ljepša, ali funkcionalno je loša. Ne samo zbog ovih temperatura koje imamo sada. Gore je staklo kroz koje nas prži sunce, dolje je beton. Ovdje je još veći problem kada pada kiša. Krovovi su jako visoki, sve bude mokro, i mi i proizvodi.” – dodaju.

“Nepraktična, nefunkcionalna, ljudima uništava proizvode koje nam prodaju…..” – dojam je gospođe koju smo zatekli u kupovini na tržnici.

Podsjetimo ukupna vrijednost projekta „Rekonstrukcija i uređenje gradske tržnice u Novoj Gradiški“ je 640.225 Eura uz sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od 225.628 Eura.

Komentari
Prethodni članakŽupan Danijel Marušić sudjelovao na 17. Sjednici za Slavoniju, Baranju i Srijem
Sljedeći članakZbog održavanja moto susreta i utrke ubrzanja sutra zatvoren dio ceste D 316