Tradicionalno, na dan svete Lucije 13. prosinca, sije se božićna pšenica u mnogim domovima. Ova lijepa tradicija uoči Božića, prema narodnom vjerovanju simbol je života i plodnosti.

Običaj sijanja pšenice potječe još iz davnina, a vezan je uz Svetu Obitelj. Ime Lucija dolazi od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo , stoga simbolizira svjetlo u zimskoj tami, ali i navješćuje Božić kao rođendan Svjetla. Sam datum 13.12 dan je do kada dana postaju sve duži pa mnogi kažu kako je baš sveta Lucija Navjestiteljica boljih vremena.

Savjeti za sjetvu

  1. Namočite pšenicu u mlakoj vodi i preko noći je ostavite da odstoji, a nakon toga ju osušite na papirnatom ubrusu.
  2. Slavite sloj vate ili rahle zemlje koji će upiti višak tekućine i posijte pšenicu u posudu po želji.
  3. Nakon sjetve, sjeme prekrijte slojem tla.
  4. Posudu stavite na toplo i svjetlo mjesto, ali nikako blizu radijatora jer će se osušiti i neće niknuti.
  5. Dovoljno je da zalijevate svaki dan sa žlicom vode.

Nemojte štedjeti na količini sjemena, važno je da se sjeme posije gusto, da se zrna prekrivaju u 2-3 sloja. Na dnu posude nikako ne bi smjelo biti praznog mjesta. U sredinu posude po želji možete staviti malu čašicu za rakiju koja će napraviti mjesta za svijeću. Žitarice poput zobi i ječma također su prikladne za naklijavanje – uzgajati se mogu jednako kao božićna pšenica. Kad  narastu nekoliko centimetara u visinu, sameljite ih i dodajte sokovima. Naravno, za takvu namjenu prikladne su organski uzgojene žitarice, a ne komercijalna pakiranja Božićne pšenice, koja su redovito tretirana raznim kemijskim sredstvima.

Kada pšenica proklije i počne se zeleniti stavite je na nešto hladnije, ali i dalje svjetlije mjesto.

Poželjno je da prvih nekoliko dana nakon sjetve posudu prekrijete s prozirnom folijom za čuvanje vlage. Kada pšenica nikne ova folija više nije potrebna.

Do Badnjaka će pšenica lijepo izrasti, a onda je možete podrezati i ukrasiti ukrasnom trakom po želji.

Želite li da pšenica što duže krasi vaš prostor i ne izgleda neuredno, možete ga jednom do dva puta skratiti na visinu od 10 cm.

Izvor: samopozitivno

Komentari
Prethodni članakNa čijoj ste strani? Baku napali jer traži 100 kn na sat da čuva unuka: Pohlepna si!
Sljedeći članakVečeras na Youtube kanalu možete pogledati cjelovečernji koncert „Trenkovaca”