Udruga volontera Nova Gradiška sinoć je organizirala tribinu na temu “Upravljanje osobnim financijama”. Gost predavač bila je diplomirana ekonomistica Ivana Gajski-Berić.

Cilj tribine je bio na vrlo jednostavan način reći kako danas uspjeti preživjeti s malo novca. A je li to moguće? Dipl. oec. Ivana Gajski-Berić kaže da je prema teoriji zaista moguće.

“Praksa je na nama. Dakle, svatko tko uspije preživjeti, odnosno uspije se nezadužiti, mađioničar je i veliki stručnjak i položio je. Sve je na nama. Možemo se savjetovati, govoriti i učiti o tome, ali mi smo kreatori svojih financija”, ističe Gajski-Berić.

Predavačica je i savjetovala one koji su u današnje vrijeme u dugovima, ali i one koji previše troše.

“Kao prvo ne treba kupovati gluposti, prestati trošiti, povećati prihode i pronaći honorarni posao. Uvijek treba odvojiti nekih 10% od ukupnih prihoda i njih rasporediti na tri računa, račun štednje, račun ulaganja i račun za nas. To su ta tri koraka. Kažu da nije teško. Probala sam i za sada nije teško, a pokušajte i vi, pa ćete vidjeti”, kaže Gajski-Berić.

Predsjednica Udruge volontera dr. Vesna Oršulić kaže da bez obzira što su vremena teška, volonteri nisu bez nade, a oni koji imaju nadu, moraju je podijeliti s drugima. Upitali smo dr. Oršulić da li ona iz svog životnog iskustva može dati neki savjet kako uštediti novac.

“Za mene kažu da sam velika škrtica. Nemam niti jednu karticu, isključivo jednom mjesečno dižem novce s računa, odnosno na kraju mjeseca kad trebam podmirit sve svoje obveze i trudim se živjeti s onim što imam. Trudim se i svaki mjesec staviti barem nešto sa strane. Ipak bih rekla da relativno dobro zarađujem i svaki mjesec nastojim odvojiti i dio za one koji su manje sreće od mene, nemaju posao, treba im novaca, a ne znaju kako zaraditi”, kaže dr. Oršulić.

U današnje vrijeme dosta se koriste razne kreditne kartice, dakle kupujemo razne potrepštine “nevidljivim” novcem. Stručnjaci ističu kako je i to veliki problem i da trebamo ipak imati nekakvu samokontrolu. To je potvrdila i dr. Oršulić koja je rekla kako je važno okružiti se ljudima koji razmišljaju na sličan način kao i mi.

“Većina mojih prijateljica nema kartice i onda pozitivno potkrepljujemo jedna drugu. I mi imamo želja i puno onih neostvarenih, ali dajemo si prostor za sitna zadovoljstva, čekajući da možemo učiniti i nešto više. Ako se ljudi okrenu sami prema sebi mogu vidjeti koliko je ustvari malo potrebno da budu istinski sretni. Počinjemo jako puno trošiti kada pokušavamo kupiti sreću i zadovoljstvo i biti nalik na tzv. uspješne ljude. Onda peglamo kartice, kupujemo ono što je iznad naših mogućnosti”, zanimljivo je prokomentirala dr. Oršulić.

 

Zanimljivi savjeti o štednji izrečeni su na sinoćnjoj tribini, no moramo se svakako ravnati i po onoj – tko mudro troši, najlakše uštedi.

 

Komentari
Prethodni članakZbog snijega na cestama OPREZ u prometu!
Sljedeći članakNekoliko članova “Vukova” položilo za crni pojas