Danas  je u novogradiškom Domu kulture tražena stolica više. Veličanstvenu organizaciju tribine “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici”  potpisuju Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata.

44 predstavnika članica Udruge organizatora iz cijele Republike Hrvatske ugostila je novogradiška Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata. Za drage goste domaćini su pripremili trodnevni program u sklopu kojeg je održana i današnja tribina. Gosti su obišli područje dijelova okupirane zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, te spomen obilježja za poginule, umrle i smrtno stradale hrvatske branitelje. Sudjelovali su i na tribini koju su posjetili učenici  novogradiških osnovnih i srednjih škola s profesorima i ravnateljima, predstavnici državnih, županijskih i gradskih organizacija, stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, institucija Grada, kulturno – umjetničkih udruga, te građani.

Uoči tribine položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u našem Gradu i spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Cilj tribine bio je upoznati roditelje poginulih hrvatskih branitelja iz cijele Republike Hrvatske, te učenike i posjetitelje s ratnim događanjima u gradu Nova Gradiška i novogradiškoj bojišnici. Dio je to programa koji krovna Udruga roditelja provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja. Predsjednica Udruge, Lucija Kober, u svom uvodnom izlaganju istaknula je kako je svrha ovakvih tribina sačuvati od zaborava naše žrtve i promovirati vrijednosti Domovinskog rata dok oni to kao roditelji još uvijek mogu. Osim toga, roditelji su inicirali podizanje brojnih spomen obilježja diljem lijepe naše, ali i pisanje monografija o poginulima. Do sad ih je izdano 14, a među njima je i novogradiška.

O povijesnom i političkom kontekstu te razlozima početka Domovinskog rata govorio je predsjednik  Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška, prof. Ante Vukšić. Istaknuo je važnost i ulogu poznatih ličnosti iz političkog i vjerskog života koji su doprinjeli priznanju naše Domovine, ali i pravednoj i hrabroj borbi hrvatskih branitelja koji su prepoznali trenutak i srcem krenuli u realizaciju stoljetnog sna hrvatskog naroda o stvaranju Države. Teškim riječima zaključio je kako je Hrvatska u konačnici okrunila svoju borbu za samostalnost oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču 16.11.2014. godine na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Pozdravnu riječ održali su izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora Mirka Šundova, brigadni general Siniša Jurković, ali i gradonačelnik Grada Nove Gradiške Vinko Grgić. Izrazili su svoju zahvalnost roditeljima poginulih hrvatskih branitelja koji su ponijeli najteži teret iz Domovinskog rata, pohvalili organizatore, istaknuli važnost educiranja djece o Domovinskom ratu i dali svoju podršku, kako osobnu, tako i u ime institucija koje predstavljaju.

Na tribini su izlagali izravni sudionici Domovinskog rata novogradiške bojišnice: brigadir HV-a u miru Željko Žgela, pukovnik HV-a u miru Mato Modrić i glavni policijski inspektor u miru Vlado Radošić. U svojim izlaganjima obuhvatili su vremenski period od početka devedestih kad su se kao branitelji dragovoljno odazvali pozivu Domovine za obranu, te kroz tadašnju Teritorijanu obranu koju je vodio Zdravko Sokić i kasnije ustrojene postrojbe pod imenovanim zapovjedništvom, osobnu sudjelovali u obrani Grada i okolice. Kroz predavanja su vjerno prikazali teške početke obrane dok su bili naoružani samo pješačkim oružjem, pa sve do veličanstvene VRO “Bljesak”. Na kraju predavanja svu veličinu pobjede, ali i vrijednost žrtve  iznio je pukovnik u miru Mato Modrić riječima: “Nažalost morali smo jednom našem sugrađaninu izraziti sućut. On je samo rekao da je njegov sin poginuo za Domovinu. Taj čovjek je profesor Ante Vukšić.”

Umjetnički dio programa upotpunili su članovi Hrvatske pjevačke skupine “Slavča” koji su svojom izvornom pjesmom i brojnim nastupima i sami dokazani domoljubi. Program je vodila Ivanka Herceg koja u svoj životopis s ponosom može upisati status ratne novinarke.

 

Komentari
Prethodni članakCerničani se pripremaju za 32. cernički krmokolj
Sljedeći članakDubravko Gubić, jedan o članova predsjedništva HDSSB-a zatražio suspenziju Vulina, Glavaša i ljudi oko njih