Jučer je u organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška održana tribina “25. obljetnica novogradiškog bojišta” na kojoj je dr.sc. Natko Martinić Jerčić iznio sve detalje o djelovanju 121. novogradiške brigade na zapadnoslavonskom ratištu. Pozdravnu riječ održala je dogradonačelnica za društvene djelatnosti Vesna Đapić koja je zahvalila organizatoru na obilježavanju 25. obljetnice ratnih djelovanja na ovom području. Čestitala je svima nadolazeće blagdane i zahvalila dr.sc. Natku Martiniću Jerčiću na dolasku u Novu Gradišku.

Natko Martinić Jerčić rođen je 1980. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. Studij povijesti završio je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2005. godine, gdje je 2006. godine upisao doktorski studij povijesti. Doktorirao je 2014. godine na temu “Oslobodilačke operacije hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji u jesen i zimu 1991./1992. godine”. Ono što ga je potaklo na izbor teme doktorata upravo je pitanje o važnosti borbe za Zapadnu Slavoniju što je u sinoćnjem predavanju prezentirao okupljenima. Od zamisli napadnih operacija tadašnje JNA na Republiku Hrvatsku do Akcije “Gradina”, Operacije “Orkan”, oslobađanja sela Širinci, ukupnog broja poginulih i ranjenih, sve to bilo je obuhvaćeno jednostanim predavanjem.

Natko Martinić Jerčić je od 2006. godine zaposlen u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata (HMDCDR) u Zagrebu, na radnom mjestu arhivist. Sudjelovao je na nekoliko znanstvenih i stručnih skupova, te objavio nekoliko radova u stručnim publikacijama. Dakle Domovinski rat, kao tema, za doktora još uvijek je aktualan, pa vjerno radi na prikupljanju dodatnih podataka i dokumentacije.

U ime organizatora okupljene je pozdravio umirovljeni pukovnik Mato Modrić ističući važnost iznošenja detalja ratovanja s zapadnoslavonskog ratišta i promoviranje istine nad lažima. Najavio je aktivnosti vezane za izradu monografije 121. brigade, kasnije pukovnije, a očekuje suradnju i s Hrvatskim memorijalnim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Mišljenja je kako nije na “jednom čovjeku” da piše povijest, već treba okupiti što veći broj sudionika Domovinskog rata kako bi se što više približili istini u izradi monografije.

Umirovljeni pukovnik Adam Tomičić, predsjednik novogradiškog Koordinacijskog odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, govorio je kao jedan od ratnih zapovjednika s naše bojišnice. Pohvalio je rad dr.sc. Martinića Jerčića zaključivši kako je dobro i hvale vrijedno da se mladi ljudi također bave temom Domovinskog rata. Tomičić se oštro osvrnuo na činjenicu da se novogradiška brigada uopće ne spominje u medijima na nacionalnoj razini, da su u raznim brošurama “šturo” navedeni podatci o brigadi, a također je naglasio kako se o ratu na našem području govori malo ili uopće. Za tu situaciju tereti tadašnje zapovjednike zbornih područja.
“Držim da je to sve smišljeno … kao da u ovoj državni nisu nikad sišli s vlasti pripadnici Udbe. Njihova djeca i unuci još uvijek dirigiraju u ovoj državi!” zaključio je Tomičić.

 

Komentari
Prethodni članakČuvajte svoje osobne iskaznice da ne bi otplaćivali tuđe mobitele!
Sljedeći članakZa osiguranje usjeva, životinja i biljaka poljoprivrednici do 2020. mogu iz fondova dobiti čak 56 milijuna eura