Nakon nastupa u Novalji na otoku Pagu, članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk” iz Nove Gradiške više nego uspješno predstavili su se protekle nedjelje na čuvenim, 56. „Vinkovačkim jesenima”.

Sudjelovali su u svečanom mimohodu sudionika 56. „Vinkovačkih jeseni”. Najposjećenija i najspektakularnija priredba ove rujanske manifestacije još jednom je u grad na Bosutu donijela raskošno bogatstvo tradicijske baštine, narodno ruho koje se s ponosom nosi te raskošnu pjesmu.

Na poznatom potezu od križanja Zvonimirove i Gajeve, Zvonimirovom, pješačkom zonom, Dugom te Genscherovom ulicom do stadiona Cibalije Vinkovčani i njihovi gosti pratili su folkloraše u mimohodu koji je još jednom dokazao da se itekako imamo čime ponositi.

Mimohod su predvodile Vinkovačke mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, Mažoretkinje Nuštar, Hrvatski Sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010. I dok prošle godine u svečanom mimohodu nije bilo gostujućih skupina, ove godine bilo ih je više nego ikada, njih čak 36. Među njima i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk” iz Nove Gradiške.

Kako ističu, bilo je prekrasno, a srca su im posebno „zaigrala” kada su krenuli u svečanom mimohodu.

Brojni folkloraši i konjogojci te čuvari tradicije, njih gotovo četiri tisuće, još jednom su pokazali da se itekako imamo čime dičiti i ponositi i da treba čuvati i njegovati običaje naših starih.

 

Komentari
Prethodni članakObilježen Dan Sveučilišta u Slavonskom Brodu, dodijeljena priznanja najboljim studentima
Sljedeći članakDanas je Svjetski dan turizma: U “Slavonskom dućanu” očekuje vas slatki doručak