Edukacija, učenje i ponavljanje, važne su za napredak i razvoj, a tom se idejom vode i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ Nova Gradiška, koji su protekloga vikenda bili organizatori Seminara međimurskih pjesama i plesova.

Mladi Trenkovci pozvali su i prijatelje folkloraše iz cijele regije, pa su se tako odazvali članovi kulturno umjetničkih društava iz Darde, Slavonskog Broda, Oriovca, Cernika, Siska i Kupljenova, njih više od 20.

S plesovima i pjesmama Međimurja, sudionike je upoznao poznati etnolog, zaljubljenik u folklor, profesor Ivica Ivanković. Od rane se mladosti bavi istraživanjem narodne baštine, proučavanjem i izradom narodnih nošnji te bilježenjem glazbenoga i plesnoga nasljeđa Hrvata, posebice kajkavaca.

U početku se folklorom bavio kao amater: od 1983. do 1986. godine polazio je ljetnu i zimsku Školu folklora dr. Ivana Ivančana, Od 1990. do 1993. bio je zaposlen kao plesač u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, s kojim i danas uspješno surađuje kao autor glazbenih obrada i koreograf. Od travnja 1998. stalni je suradnik negdašnje Redakcije narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija, a danas i novinar, autor, voditelj i urednik radijskih emisija folklorne tematike u Odjelu glazbenih sadržaja Hrvatske radiotelevizije. Kao pedagog, koreograf ili voditelj surađivao je i surađuje s mnogim izvornim i reproduktivnim folklornim skupinama i ansamblima u Hrvatskoj i u inozemstvu,a za njih je do danas autorski osmislio i priredio više od 100 folklornih koreografija i glazbenih obrada.

Red pjesme, red plesa, neizbježnog smijeha i druženja, obilježilo je ovo poučno predavanje. Svakako je bilo zanimljivo vidjeti kako se u narodnu nošnju oblači mlada djevojka,udana žena ili muškarci.

Osim ovoga, sličan seminar Trenkovci su organizirali i prošle godine, a tema je bila tradicijska baština Baranje. Takav način edukacije, za sve članove pokazao se ispravan, jer svi imaju priliku od iskusnih predavača učiti točne korake i pjesme.

Za članove „Trenka“ ovo je i više nego odličan način kako početi godinu. Uz pripreme za uskrsni koncert, tu su i skorašnji nastupi na Narodnom vezu, Pokladama u Novoj Gradiški, domaćini su dječje manifestacije „Djeca u Europi mogu skupa“ u veljači, nastup na Večeri amaterskih kazališta u Dardi, te brojni drugi, jer duga je godina, a mi neumorni – kaže predsjednica udruge, Verica Vuković.

Komentari
Prethodni članakStarci: Uz veliko slavlje na obroncima Babje Gore obilježen početak nove vinogradarske sezone
Sljedeći članakBOKS: Započelo prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke