Samo jedanaest dana (od 23. siječnja do 2. veljače 2020.) Kinezima je trebalo da u Wuhanu izgrade potpuno novu bolnicu s tisuću kreveta u kojoj će liječiti osobe zaražene koronavirusom. Snimke nevjerojatno brze izgradnje u kojoj je sudjelovalo više od 7500 radnika, brzo su obišle svijet koji se još jednom divio kineskoj organiziranosti i snalažljivosti.

No, Hrvati kojima se brza izgradnja bilo čega čini kao znanstvena fantastika, nisu impresionirani.

– Kada pogledate malo bolje, vidite da su u Wuhanu izgrađeni temelji i bazična infrastruktura na što su se jedan uz drugog slagali kontejneri. Cijela struktura je montažna, a za to na lageru morate imate kontejnere i jako puno radne snage. Ja ne želim umanjiti ničiji trud, ali to vam je malo bolje od šatora. – novinarima je izjavila Anka Mrak Taritaš, zastupnica GLAS-a u Skupštini Grada Zagreba i bivša ministrica graditeljstva koja tim ‘kineskim’ tempom nije uspjela pomoći ni unesrećenima od poplave u Gunji do koje je došlo u svibnju 2014. godine.

Da bi nam itekako dobro došli Kinezi, moguće je vidjeti i na primjeru iz Brodsko-posavske županije. Naime, ni 2020. godine još uvijek ne postoji Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje, osnovan na 11. sjednici Županijske skupštine, održanoj dalekog 23. studenog 2010. godine. Ne samo da još nije otvoren, nego nije počela niti njegova gradnja, a najoptimističniju najavu župan Danijel Marušić dao je u listopadu 2019. godine, kazavši kako bi Centar trebao profunkcionirati tek ‘2023., odnosno, 2024. godine’.

Krajem prošle godine tek su potpisani 7,7 milijuna kuna vrijedni ugovori za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije. U taj cjeloviti sustav gospodarenja komunalnim otpadom, osim Brodsko-posavske županije na čijem će području biti izgrađen, trebale bi biti uključene i Požeško-slavonska, dio Sisačko-moslavačke županije, a postoje naznake proširenja i na Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

No, dok proradi Centar vrijedan dvjesto milijuna kuna, gospodarenje otpadom, moglo bi otići u sasvim drugom smjeru. Možda ne bi bilo loše, stoga, baš kao u slučaju Pelješkog mosta koji se ‘gradi’ od 2003. godine, pozvati Kineze u pomoć – pa makar sa sobom donijeli i koronavirus. Skuplja je svakako cijena koju već cijelo desetljeće plaćamo za upravni pogon nepostojećeg Centra. Jedino što je ‘under construction’ trenutno je službena internetska stranica tog Centra.

Izvor/Foto: Sbplus

 

Komentari