Kopriva je tražena u kozmetičkoj, farmaceutskoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji, a proizvođači pića iz Škotske traže poljoprivrednike koji će je za njih uzgajati na svojim poljima.

Kopriva je poznata biljka diljem svijeta, a njena hranjiva vrijednost u kombinaciji s ljekovitošću i biološki vrijednim sastojcima, opravdava njenu višestoljetnu upotrebu No, njen uzgoj uglavnom je malo poznat. Ljudi ju obično beru za svoje potrebe na mjestima gdje ona raste samoniklo.

Međutim, potencijal ove biljke je prepoznao jedan edinburški start up, Nuisance Drinks kojeg je osnovao Hugo Morrissey. Ova je tvrtka početkom godine predstavila gazirano piće od koprive koje je, kako tvrde, izuzetno dobro prihvaćeno na tržištu.

Kopriva nije korov?

S obzirom na to da je potražnja za tim pićem velika, vlasnik razmišlja o povećanju količine. No, problem je nedostatak sirovine – koprive. Trenutno ju beru na imanju Hopetoun u blizini Edinburgha, a objavili su i poziv farmerima za suradnju. Naime, žele pronaći nekog, “dovoljno ludog” tko će za njih uzgajati ovu biljku.

“Poljoprivrednici koprivu često vide kao korov i smetnju na poljima, ali ona je zapravo vrlo hranjiva i zaista sam želio pronaći način kako najbolje iskoristiti prednosti te biljke”, rekao je vlasnik za farminguk. Dodao je i da je njegova mama pripremala osvježavajući sodu od koprive dok je bio dijete, a to ga je ujedno i potaknulo na proizvodnju.

Morrissey proučava kako se njegovo piće može komercijalno proizvoditi i kako mu produžiti rok trajanja bez ugrožavanja kvalitete.

Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE. 

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakBrodsko-posavska županija i partneri provode projekt “Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu”
Sljedeći članakIsplata potpora za junice u iznosu od 65 milijuna kuna krajem prosinca