Uspomena na susret Isusa i njegovih učenika na putu u Emaus, godinama se čuva i tradicionalno obilježava u Dolini kraj Bosanske Gradiške. Prije rata u Bosni i Hercegovini, u pravilu je na uskrsni utorak u Dolinu dolazio i banjalučki biskup, msgr. dr. Franjo Komarica, s brojnim svećenicima, ali i poslije rata, kada su mu to mogućnosti i obveze dozvoljavale. Dolina je toga dana bila u pravom smislu riječi Emaus.

Značajni događaji upisani su i u Kroniku župe. Tako je 1988. g. na uskrsni utorak, blagoslovljen kamen temeljac za novu župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Dolini, a 1991. g. trećeg dana Uskrsa, biskup je posvetio oltar u dolinskoj crkvi.

Taj oltar je “preživio” sve strahote rata i ostao netaknut. Ove godine, na uskrsni ponedjeljak, umjesto utorka, kako bi što više Dolinaca došlo iz Hrvatske i sudjelovalo na misi, bosanskogradiški župnik Pero Čolić slavio je misno slavlje.

Oko oltara i župnika, okupilo se petnaestak vjernika, orguljaš, Rikard Vučaj iz Bosanske Gradiške i časne sestre, Vianeja i Donata (rođene sestre vlč Pere Čolića), koje su, s nekoliko vjernika iz Gornje Doline i s onima iz Hrvatske, radosnom pjesmom proslavile Gospodinovo uskrsnuće u patničkoj Dolini.

Župnik Čolić je izrazio svoje zadovoljstvo brojem vjernika u crkvi, ali i žaljenje što ih nedjeljom, kada se slave sv. mise, bude premalo. Nakon mise, upriličeno je druženje na prostoru između crkve i župnog dvora, koji vapi za obnovom.

Sljedeće značajnije okupljanje Dolinaca bit će u nedjelju poslije Markova, 28. travnja, na groblju Gradina, u 13 sati, kada će biti obavljen i tradicionalni blagoslov polja. Sudionici uskrsne svečanosti u Dolini kažu kako je njihova rodna župa zaslužila češće posjete, iako u njoj od nekadašnjih 1300 vjernika, danas živi tek dvadesetak.

Autor: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakSjaj i bijeda Hollywooda (photo)
Sljedeći članakŠto smo siromašniji narod, više pomažemo jedni drugima