U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik, protekli vikend je u Cerniku održana tradicionalna manifestacija “Ćuptetijada“.

Manifestacija je to kojoj je cilj promocija cerničkog ćupteta etno i gastro delicije koja se pripravlja isključivo na području Cernika. Cernički ćuptet je slano ljuti kolačić pripravljen od tijesta i mesne smjese koja se koristi u izradi kobasica, a koji Cerničani spravljaju još od doba Osmanlijske okupacije.

U prostorijama Hrvatskog doma svoje kulinarske vještine testiralo je 10 majstora i majstorica pravljenja ćupteta.

Predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik Zvonko Živković istaknuo je:

-“Ćuptet je kolač od mesa i tradicionalno se radio u vrijeme kolinja kada se trebalo isprobati fil za kobasice i kulene, onda se prave i peku ćupteti i ako su dobri i meso u njima je fino onda ide dozvola za pravljenje kulena i kobasica.”

Najbolje ćuptete napravila je Marija Ferić, drugo mjesto zauzela je Ivana Buturac, dok je 3. mjesto uzeo Dragan Gašparović.

Nakon proglašenja najboljih ćupteta uslijedila je zabava, a sve posjetitelje do kasnih sati zabavljao je TS Satir.

Komentari
Prethodni članakHrvatska danas obilježava Dan državnosti
Sljedeći članakOdržan 13. Memorijalni kup “Goran Trupina”