Jučer, 7. rujna, tradicionalno je svečano bilo na Gospinom polju iznad Bilog Briga, u župi Vrbova. Svake godine na uočnicu Rođenja BDM, 8. rujna, ovdje svečano euharistijsko slavlje predslavi požeški biskup, msgr dr Antun Škvorčević. Tako je bilo i ovog 7. rujna.
Vjernici su na Gospino polje dolazili u poslijepodnevnim satima. Od 18 sati odvijao se molitveno-meditativni i glazbeni program, a veći broj svećenika bio je vjernicima na raspolaganju za svetu ispovijed.
U 19.00 sati počela je svečana misa, a biskupa je, u svojstvu domaćina, pozdravio novi vrbovački i štivički župnik, Valent Furjan. U nadahnutoj propovijedi, biskup je potaknuo vjernike da sigurnost i pouzdanje uvijek, pa i u ovim vremenima korona virusa, nađu u Isusovoj Majci i u Božjoj Riječi.
Nakon pričesti, predvođeni biskupom Antunom, hodočasnici su izmolili Molitvu u Godini Božje Riječi, zaključivši pjevanim poklikom »Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka«. Poslije popričesne molitve uslijedila je mala procesija s likom Gospe s Gospinog polja koja je prošla prostorom na kojem su se u predvečerje Male Gospe okupili hodočasnici. Oni su joj iskazivali čast hvalbenim poklicima, uzdizanjem zapaljenih svijeća i pjesmama a potom su u molbenicama vapili za njezin majčinski zagovor. Biskup je izmolio čin predanja Mariji, Isusovoj Majci, a hodočasnici su odgovorili pjevanim poklikom: »Evo ti majke!« Žarilo se Gospino polje te večeri od žarke molitve vjernika i od svijeća u njihovim rukama. Upaljene svijeće, zajedno sa svojim srcem uzdigli su dragoj Gospi s Gospinog polja, nekadašnjeg Dubovca, gdje je Marijanska pobožnost prisutna gotovo 770. godina
Uz sve epidemiološke mjere i propisani razmak, na Gospinom polju se okupio lijep broj hodočasnika, od kojih su mnogi, iz različitih župa, stigli pješice.
Vjernici su se za blagdan Male Gospe pripravljali trodnevnicom koju je vodio župnik Furjan. Sve tri večeri trodnevnice kao i 7. i 8. rujna, misna slavlja pjesmom je uveličao zbor vrbovačke župe.
Tijekom trodnevnice blagoslovljena je slika anđela, rad nedavno preminulog Vitomira Đakovića iz Slavonskog Broda koji je ranije već poklonio jednu sliku kapelici na Gospinom polju. Ova slika dar je Vitomirove majke Mirne, koja je bila nazočna svetoj misi.
Gospa se i ove godine ponovila u haljinu. Kažu da je to otprilike četrdeseta njezina oprava. Sve su ih poklonili zahvalni vjernici kao dar za primljene milosti.

U predvečerje Rođenja BDM na Gospino polje je došla i Marijana Belajević iz Nijemaca, koja je Gospi darovala novu opravu. Kaže kako je prije nekoliko godina upoznala Mirjanu Strmotić iz Bilog Briga i od nje slušala o pobožnosti na Gospinom polju, a onda joj je u ruke došla i knjiga o Gospinom polju pa je i sama željela nešto pokloniti Gospi. Vođena retkom „Zdesna ti je kraljica u zlatnoj odjeći“, poklonila je Gospi i malenom Isusu prekrasnu opravu rađenu zlatovezom.
Članovi bilobriške udruge „Dubovac“, koji vode brigu o uređenju Gospinog polja i ove su godine ponudili vjernicima – hodočasnicima suvenire s motivima Gospe s Gospinog polja, a sami su ih izradili.

Autor: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakPrijavi se i postani nogometni sudac
Sljedeći članakŠest novooboljelih od koronavirusa, jedna osoba s područja općine Okučani