U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik, s OPG-om Hudolin iz Dragalića, jučer su u Cerniku održane manifestacije Sačuvajmo stare sorte i Dani cerničkog portugisca.

“Sačuvajmo stare sorte-Cernik 2021.”, jedinstvena je manifestacija u Hrvatskoj s međunarodnim karakterom, kao i s edukativnim i stručnim radionicama i predavanjima, koje je i ove godine vodio profesor doktor Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Unatoč tmurnom vremenu i epidemiološkim mjerama izložba plodova starih sorti voća, povrća i šumskih voćkarica ove godine okupila je više od 30 izlagača diljem Hrvatske, ali i izvan granica Lijepe naše koji su se okupili u prostoru atrija Kulmerovog dvorca gdje su izložili svoje proizvode.

Izložbeni dio manifestacije otvorili su načelnik Vitomir Žakić, predsjednik Općinskog vijeća, Hrvoje Žakić i u ime organizatora, Udruge vinogradara i voćara, njen predsjednik, Zvonko Živković i Vjeko Hudolin.

Drugi dio dana bio je rezerviran za Dane cerničkog portugisca, tradicionalnog slavlja vrhunskog mladog vina, krštenja mošta i dobre zabave u večernjim satima. Cernik, Kulmerov dvorac, mjesto gdje se već cijelo desetljeće slavi vino.

Mlado vino krstio je požeški vinski kardinal Vinko Bauer, a Vjeko Hudolin vinski je kum za ovu godinu.

Vrhunac jubilarne manifestacije posvećene mladom Portugiscu bio je večernji program u kojem su posjetitelji uz vino uživali u pečenom kestenju i domaćim specijalitetima, te pjesmi i plesu za koje je bio zaslužan Tamburaški sastav Lengeri.

Komentari
Prethodni članakVrbje: Predavanje za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva
Sljedeći članakNovogradiščani dobili spomenik glazbenoj ikoni Toši Proeskom / foto