Na početku 20. stoljeća, od 1.900 – 1.911 godine jedno od najpopularnijih zanimanja bio je sedlar – dakle osobe koje su izrađivale sedla bile su iznimno ugledne u društvenoj zajednici, dobri majstori sedla su bili vrlo cijenjeni, a sedla iznimno tražena.

Danas – 123 godine kasnije – mnogi niti ne znaju što sedlo jeste, a kamo li što su to sedlari i kakvo je to zanimanje. Ali poruka je jedinstvena – bez obzira što je to zanimanje gotovo u cijelosti iščezlo, ostala je svevremenska poruka – a to je da ako ste vješti s rukama, u izradi nekih specifičnosti koje trebaju ljudima kao korisnicima (ili u slučaju budućnosti i nadolazećeg vremena) kao i robotima, umjetnoj inteligenciji – onda je to sigurno nešto što će trebati i u vremenu digitalizacije.

Prema analizi objavljenoj u časopisu Forbes, u sljedećih pet godina nestat će više od 8 milijuna radnih mjesta – između 40 do visokih 60 posto radnih mjesta koje poznajemo danas, nestat će u narednih pet do maksimalno 10 godina. Njih će nadomjestiti neka nova znanja, vještine i radne kompetencije, u tolikoj mjeri da možemo govoriti o novoj industrijskoj revoluciji. Neka zanimanja u sljedećem desetljeću više neće biti potrebna, možda će i potpuno nestati.

Agenti za putovanja, prevoditelji, odvjetnici, prijevoznici različitih vrsta (posebice taksi usluga), blagajnice u trgovinama, tiskari, drvosječe, – sve je to dio velike palete zanimanja koja će „odumrijeti“ vrlo izgledno kroz najviše 10 godina.

Fleksibilnost i spremnost na promjenu karijere bit će važan imperativ na budućem tržištu rada. Brojne inovacije te digitalizacija i automatizacija, kao i umjetna inteligencija posljednjih godina također su promijenili proizvode, usluge i profesije na tržištu.

Danas više nego ikada ranije iznimno je važno ne usredotočiti se na jedno vrlo usko karijerno područje.

Trendovi pokazuju da ćemo u vremenu pred nama mijenjati i poslodavce, ali i profesije u našim poslovnim karijerama. Glavni izvor promjena u sljedećih 10 godina kada govorimo o zanimanjima budućnosti bit će demografske promjene (sve više starijih ljudi, sve manje rođene djece), kadrovsko propadanje zdravstva, porast zanimanja za osobne financije te rastuće „Zelene“ tehnologije, kao i evolucija tehnološkog napretka (novi izumi, digitalizacija, robotizacija, automatizacija)….

Stoga se s pravom mnogi već danas pitaju hoće li umjetna inteligencija i roboti preuzeti i moje radno mjesto?

Unatrag jedno desetljeće dogodio se svojevrsni procvat na području tehnologije zbog čega danas koristimo čak sedam povezanih uređaja na koje pogledamo i do 100 puta dnevno. S jedne strane to je prirodno loše, s druge strane nove tehnologije, digitalizacija i robotizacija donose ogroman potencijal, samo da to moramo znati iskoristiti.

Svijet se mijenja, a obrazovanje mu se nije prilagodilo. Ni vremenu koje rapidno prolazi, ni uvjetima u kojima živimo. Mnoga djeca nauče stvari koje im nikada neće trebati kasnije u životu. Neprilagođenost obrazovnog sustava danas je boljka broj jedan prilikom izbora zanimanja.

Jedno harvardsko istraživanje je pokazalo kako je 85% svega što postignemo u životu rezultat našeg ponašanja, a ne sposobnosti i naučenog znanja. Stoga u vremenu pred nama najviše moramo paziti i ulagati u naše ponašanje kako bi prihvatilo prilagodbu na sve što dolazi. Posebice pri odabiru zanimanja koja će nam sada biti budućnost, ali vrlo brzo i naša sadašnjost. Imamo 12 milijardi moždanih stanica, a prosječan čovjek koristi svega 5% potencijala mozga, odnosno koristimo samo mali dio svojih kapaciteta. Bitno je da smo u trendu sa svojim uslugama i proizvodima, najbolje je da mi stvaramo trend.

2023 godina je godina ulaganja u sebe i svoje kompetencije, znanja i vještine, a jedna od prvih svakako je odabir zanimanja i profesije koja će pratiti promjene na tržištu na učinkovit i prilagodljiv način. Među prvima to je financijski savjetnik – profesija koja postaje sve važnija kako za osobne tako i poslovne financije.

Profesija financijski savjetnik već je sada izrazito nezamjenjiva u sektoru poduzetnštva, u prvom redu kako bi tvrtke i obrti mogli upravljati novcem i držati svoje financije u plusu. Koliko god postoji virtualna inteligencija koja matematiku može raditi bolje od ljudi, ova pozicija također dolazi s odgovornošću donošenja odluka, ulaganja, štednje, kontrole troškova, koje računala još nisu u stanju ostvarivati.

Očekuje se da će različiti liječnici i specijalisti u medicinskoj branši biti vrlo tražena zanimanja u budućnosti. Trebala bi porasti i potražnja za dermatolozima, estetskim kirurzima i stomatolozima, a u vezi sa zdravljem bit će izražena i potražnja za osobnim savjetnicima za zdravu prehranu i njegovateljima, posebice geronto-njegovateljima. Paralelno s potrebama za ovim zanimanjima, rasti će i potražnja za medicinskim sestrama i ostalim pomoćnim osobljem u medicinskoj branši.

Predviđa se da će u budućnosti društvo trebati još više programera, računalnih inovatora, stručnjaka online komunikacija i usluga, kao što su npr. menadžeri društvenih sadržaja i ostala tehnološka zanimanja.

U nadolazećim vremenima do izražaja dolazi organizacija događanja koja je sve složenija i zahtjevnija. U području marketinga dolaze do izražaja kreativne ideje i novi pristupi prodaji. Svakako ne smijemo zaboraviti ekologiju i obnovljive izvore energije – kao i zanimanja iz područja energetike i održivog razvoja.

Komentari
Prethodni članakU OŠ Mato Lovrak održano školsko Natjecanje mladih tehničara
Sljedeći članakU petak Matijevo u Novoj Kapeli: Tradicionalni godišnji robni i stočni sajam