Švicarska je proglašena najskupljom državom na svijetu, Norveška je druga, a Island treća. Japan je na četvrtom mjestu kao najskuplja država izvan Europe, a Hrvatska je na 53. mjestu.

Svjetski poslovni magazin za rukovoditelje tvrtki, CEOWORLD, sastavio je popis najskupljih zemalja za život. Analizirali su 132 zemlje, među kojima je i Hrvatska, a mjerili su troškove robe, uključujući namirnice, odjeću, cijene taksija, komunalne usluge, internet, prijevoz i restorane, piše 24sata.

Iz država regije, Bosna i Hercegovina se nalazi na 96. mjestu, a Srbija na 98. mjestu. Od susjeda je ispred nas Slovenija na 47., Austrija na 21. i Italija na 28. mjestu.

Danska i Luksemburg također su se plasirali u europsku ‘tešku desetoricu’, zajedno s Japanom, Bahamima, Izraelom, Singapurom i Južnom Korejom. SAD je na 20. mjestu liste koju je sastavio poslovni magazin CEOWORLD, a Velika Britanija sedam mjesta niže na 27. mjestu.

Pakistan je najjeftiniji od 132 zemlje, uglavnom zbog vrlo jeftine cijene najma. Hrana je najjeftinija u Afganistanu, a slijede ga Pakistan, Uzbekistan i Sirija razorena ratom. Prema tablici, najniže cijene restorana u svijetu naći će se u Tunisu, a slijedi ga Alžir. Pakistan, Indija i Afganistan također su bili u najjeftinijoj petici u indeksu cijena restorana.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata

Izvor: Posao.hr
Foto: Ilustracija/Internet

Komentari