Kroz 29 natječaja mogli smo doći do 573 milijuna eura, a isplaćeno je samo 48,5 milijuna eura

U tri godine od kada je Hrvatska u mogućnosti korištenja EU sredstva kroz Program ruralnog razvoja iskoristili smo tek oko 8,5 posto. Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede objavio je na okruglom stolu „Razvoj lokalne zajednice uz pomoć EU fondova i osnažene poljoprivrede“ kako je Hrvatska kroz 29 natječaja koji su objavljeni od 2014. godine do sada, imala mogućnost povlaćenja više od 573 milijuna eura, no da je na žalost do sad isplaćeno samo 48,46 milijuna eura.

U Ministarstvu poljoprivrede ne kriju razočarenje što se nije dovoljno povuklo novca te najavljuju da će se tijekom ove godine intenzivirati broj objavljenih natječaja (čak 47), pojednostaviti procedure i  ubrzati procese.  

Prema objavljenim podacima do sada je ugovoreno 208,2 milijuna eura, a ukupno je pristiglo 4682 prijave korisnika koji su prijavili gotovo 1 milijardu eura investicijskih projekta. Ukupno je donešeno 2061 odluka o dodijeli, a tek 1504 odluka o isplati sredstava.

Matija Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore kaže kako je rezultat katastrofalan i porazan.

„Sjetite se koliko smo samo pričali o tome da ćemo imati mogućnost korištenja 330 milijuna eura godišnje, kako će ti novci pokrenuti proizvodnju, zadržati mlade na selu i otvarati radna mjesta. Kada se podvuče crta, nakon 3 godine, možemo samo zaključiti da smo se ponovo pokazali kao nesposobni i nespremni“, kaže Brlošić.

Smatra kako su pravilnici loše napravljeni i ne idu na ruku pravim proizvođačima, nego postoji mogućnosti brojnih manipulacija, osnivanja novih OPG-a koji će uzeti novce ili davanja ogromnih sredstava tvrtkama koje su osnovane temeljem umjetno stvorenih uvjeta.

„Nešto se hitno mora promjeniti jer ovako nećemo potaknuti proizvodnju“, tvrdi Brlošić.

Da rezultati nisu dobri smatra i Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak. Iako je njegova županija u pripremi projekta bila najbolja u cijeloj Hrvatskoj Kraljičak kaže kako rezultati nisu dobri i najave da treba pojednostaviti procedure, ubrzati broj objavljeni natječaja te mijenjati kriterije, pozdravlja.

Program ruralnog razvoja moćan je dokument, ali smo prije trebali imati strategiju sa jasnim ciljevima što želimo sa njim postići.

 Nismo to napravili, a dok se druge članice već spremaju za novo programsko razdoblje, mi tek sad vodim rasprave što i kako promjeniti, kaže Kraljičak.  

U Ministarstvu ističu kako će 2017. biti godina izazova.

„Do ožujka se očekuje uvođenje jednostavnijeg pretraživanja i kalkulatora za izračun broja bodova prema kriterijima odabira. Tu je i pojednostavljivanje inicijalnog zahtjeva za dodjeljivanje potpore uz minimalnu dokumentaciju i jasno razlučivanje dokumentacije za kontrolu prihvatljivosti korisnika, projekta i troškova“, najavio je Ivančić.

Brojke:

573,2 milijuna eura ukupna dosadašnja alokacija

29 natječaja objavljeno

48,47 milijuna eura isplaćeno

4.682 prijava

1.504 odluka o isplati

47 natječaja bit će objavljeno u 2017. 

Izvor: agrobiz.hr

Komentari
Prethodni članak6. Pokladno jahanje u Bodovaljcima okupilo više od 50 konjanika /foto
Sljedeći članakŠtivica: Štovatelji BDM Čudotvorne medaljice